Božanska lazanja s šparglji

Preprosta, hitra in lahkotnejša »bela« lazanja, v katero se prikupno vmešajo (še vedno zelo aktualni) šparglji.

O lazanji s šparglji Frank Fariello zapiše: »Ena najboljših jedi, kar si jih lahko zamislim, je lazanja. Toda takšne z mesom so lahko zelo nasitne in kar preveč težke, sploh če je zunaj že lepo vreme. In tu nastopi vegetarijanska lazanja – skoraj vso zelenjavo lahko vključimo vanjo. Verjetno pa je moja najljubša ta s šparglji, ki lepo zadiši po pomladi.«

Sestavine

Za 10–12 oseb

  • zavojček svežih testenin za lazanjo
  • 2 šopka špargljev
  • bešamel
  • 100 g masla
  • 50 g moke
  • 1 l mleka
  • malo naribanega muškatnega oreščka
  • sol
  • in še: nekaj pesti naribanega parmezana, malo masla

Priprava

1. Bešamel pripravimo tako, da v loncu na srednje močnem ognju razpustimo maslo. Potem ga posujemo z moko in jo pražimo, da dobi lepo, zlato rumeno barvo. Pazimo, da je ne zažgemo. V roke vzamemo metlico za stepanje in počasi med neprestanim mešanjem prilivamo vroče mleko. V narejeno omako naribamo malo muškatnega oreščka, solimo in premešamo.

2. Ko je bešamel narejen, pripravimo še šparglje, ki jim odstranimo olesenele dele. Potem jih na hitro skuhamo v slanem kropu – šparglji morajo biti še čvrsti, ne razkuhani niti ne surovi! Odrežemo jim vršičke in jih shranimo za pozneje. Preostanek narežemo na centimeter ali dva dolge koščke, dodamo malo bešamela ter vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Špargljev pire pokusimo in po potrebi dosolimo.

3. Zdaj sestavimo lazanjo: na pekač, ki smo ga namastili s koščkom masla, damo najprej malo bešamela, razporedimo sveže testenine za lazanjo, sledi tanka plast bešamela, plast špargljevega pireja, nekaj vršičkov špargljev in plast naribanega parmezana. Nadaljujemo, da porabimo vse sestavine – nekako štiri ali pet plasti bo nastalo. Na vrhu naj bo bešamel, ki ga posujemo z naribanim parmezanom in dodamo še nekaj koščkov masla.

4. Pečemo dobre pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

Namig: Preden postrežemo in začnemo rezati, naj lazanja počaka 10 ali 15 minut. »To je pomembno ne samo zaradi tega, ker je vrela, ko pride iz pečice, ampak tudi zato, ker se med ohlajanjem malo strdi. Če boste špargljevo (ali katerokoli drugo) lazanjo postregli naravnost iz pečice, boste imeli težave z rezanjem, zato počakajte vsaj 10 ali 15 minut, še raje pol ure. In ne skrbite: tudi po tem času bo še vedno topla.«
Priporočamo še: Tiramisu po klasični recepturi

Fotografija: tenkende/Getty Images

 

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed