Tiramisu po klasični recepturi

Sladica, h kateri se vedno vračamo, s ščepcem samosvojosti, seveda. Klasičen recept za tiramisu, ki mora biti v vsaki beležnici, tako kot bela srajca v omari.

Ta tiramisu se naslanja na tradicionalni recept, ki uporablja surova jajca. Kot vedno pri tem velja opozorilo: surova jajca lahko vsebujejo salmonelo. To rešite tako, da rumenjake najprej stepate nad vročo kopeljo, dokler ne presežejo 70 stopinj Celzija, to bo okrog 10 minut, česar te bakterije ne preživijo. Beljaki pa se pasterizirani kupijo in te lahko surove uporabljate brez skrbi. Lahko pa tudi preskočite beljake, najbolj izvirni recepti jih ne vključujejo, je pa res, da dodajo precej puhaste mehkobe kremi – in taka nam je všeč. Tretja možnost je, da puhastost dosežete z dodajanjem sladke smetane.

Sestavine

Posoda: 20 x 28 x 9 cm.

  • 1,5 l zmerno sladke kave (ohlajene v hladilniku, najbolje kuhane kar dan prej)
  • 1–2 žlici ruma (po želji, lahko tudi pomarančni liker)
  • 500–600 g sira maskarpone
  • 800 g piškotov savoiardi
  • 5 žlic sladkorja
  • 5 jajc
  • kakav v prahu, po možnosti nesladkan
  • lupinica pomaranče (to je pika na i)

Priprava

1. Kavo skuhamo po svojem okusu in jo popolnoma ohladimo kot za ledeno kavo. Hladni dodamo rum, premešamo in prelijemo v posodo, kjer bomo vanjo lahko pomakali piškote.

2. Pripravimo posodo za tiramisu, ki naj bo kar malo višja in ne dolga in zelo nizka.

3. Jajca ločimo in rumenjakom dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da dobimo svetlo penasto kremo.

4. Beljake stepemo v sneg.

5. Maskarpone in rumenjake s sladkorjem lahko zmešamo z električnim mešalnikom, sneg beljakov pa na koncu vmešamo ročno. Malo kreme namažemo po dnu posode, kamor bomo zlagali tiramisu.

6. Začnemo postopek: vsak piškot pomočimo z obeh strani v kavo in polagamo v posodo, ko je dno zapolnjeno, dodamo kremo in tako ponovimo do vrha. Končamo s kremo, ki jo potresemo s kakavom in po njej naribamo pomarančno lupinico (tega ne pozabimo). Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.

Nasvet: Kava naj ne bo presladka, najbolje je, da jo pred uporabo pokusite, enako velja za kremo iz maskarponeja. Pomarančna lupinica mora biti sveže naribana, tiramisu pa obvezno shranjujte v hladilniku do porabe.
Priporočamo še: Petsekundni trik za predpripravo piščanca, ki je navdušil splet

Fotografija: Eva Legiša

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana