Božanska medena srca, ki so boljša od kupljenih v trgovini
Gotovo vam je znan nostalgičen občutek, ko ste kot otrok ugriznili v enega izmed sočnih medenjakov, ki so se med prazniki znašli na babičini mizi. Danes se bomo s pomočjo hrvaške kulinarične vplivnice, ki na instagramu ustvarja pod imenom Cellulite_factory, spomnili na točno ta občutek in pripravili božansko dobra medena srca s sladkim polnilom.
Avtorica recepta se v videu sprašuje, zakaj bi se takšnega recepta lotili doma in medenjakov preprosto ne bi kupili kar v trgovini ali na kakšni stojnici božičnega sejma. No, kar sama nam poda tudi odgovor, ki se glasi, da nam bo le na tak način doma dišalo po sreči. Mi se z njo popolnoma strinjamo in se bomo tudi sami lotili medenjakov. Med prazniki iz kuhinj pač mora dišati po sreči!
Sestavine
- 400 g gladke moke
- 50 g mletih orehov
- 2 žlici začimb za medenjake
- 80 g masla
- 120 g sladkorja
- 160 g medu
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 2 jajci
- 150 g slivove marmelade
- 150 do 250 g temne čokolade
- 1 žlica olja
Priprava
- Pečico segrejemo na 165 stopinj Celzija.
- V loncu zmešamo maslo, sladkor in med ter segrevamo ter mešamo, da se sladkor stopi. Odmaknemo z ognja, dodamo sodo bikarbono, da se masa začne peniti in nekoliko naraste. Vse skupaj nemudoma vlijemo v posodo z moko in premešamo.
- Dodamo jajca in mešamo, da nastane gladko testo, ki bo na začetku lepljivo, ko pa se bo ohladilo, bo postalo bolj elastično.
- Testo postavimo na pomokano površino in razvaljamo na približno 3 milimetre debelo. Z modelčki izrežemo srca in jih postavimo v pečico za 5 do 7 minut.
- Ko so pečeni, jih prestavimo na pult, počakamo dve minuti in nato preložimo na rešetke, da se ohladijo.
- Segrejemo marmelado, jo namažemo na srca in po dva zlepimo skupaj.
- Segrejemo čokolado in dodamo olje. Zlepljene medenjake pomočimo v čokolado in jih odložimo na rešetko, da se stopljena čokolada strdi.
Opomba: Srca bodo prva dva dneva nekoliko trda, nato pa se bodo zmehčala.
Naslovna fotografija: nonmim/Getty Images