Odprta Kuhinja

Božanska medena srca, ki so boljša od kupljenih v trgovini

Čokoladni medenjaki, ki vas bodo popolnoma očarali. (Foto: nonmim/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Nismo se še naveličali peke piškotov in najboljše smo pripravili za zadnje decembrske dni.

Gotovo vam je znan nostalgičen občutek, ko ste kot otrok ugriznili v enega izmed sočnih medenjakov, ki so se med prazniki znašli na babičini mizi. Danes se bomo s pomočjo hrvaške kulinarične vplivnice, ki na instagramu ustvarja pod imenom Cellulite_factory, spomnili na točno ta občutek in pripravili božansko dobra medena srca s sladkim polnilom.

Avtorica recepta se v videu sprašuje, zakaj bi se takšnega recepta lotili doma in medenjakov preprosto ne bi kupili kar v trgovini ali na kakšni stojnici božičnega sejma. No, kar sama nam poda tudi odgovor, ki se glasi, da nam bo le na tak način doma dišalo po sreči. Mi se z njo popolnoma strinjamo in se bomo tudi sami lotili medenjakov. Med prazniki iz kuhinj pač mora dišati po sreči!

Sestavine

  • 400 g gladke moke
  • 50 g mletih orehov
  • 2 žlici začimb za medenjake
  • 80 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 160 g medu
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 150 g slivove marmelade
  • 150 do 250 g temne čokolade
  • 1 žlica olja

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 165 stopinj Celzija.
  2. V loncu zmešamo maslo, sladkor in med ter segrevamo ter mešamo, da se sladkor stopi. Odmaknemo z ognja, dodamo sodo bikarbono, da se masa začne peniti in nekoliko naraste. Vse skupaj nemudoma vlijemo v posodo z moko in premešamo.
  3. Dodamo jajca in mešamo, da nastane gladko testo, ki bo na začetku lepljivo, ko pa se bo ohladilo, bo postalo bolj elastično.
  4. Testo postavimo na pomokano površino in razvaljamo na približno 3 milimetre debelo. Z modelčki izrežemo srca in jih postavimo v pečico za 5 do 7 minut.
  5. Ko so pečeni, jih prestavimo na pult, počakamo dve minuti in nato preložimo na rešetke, da se ohladijo.
  6. Segrejemo marmelado, jo namažemo na srca in po dva zlepimo skupaj.
  7. Segrejemo čokolado in dodamo olje. Zlepljene medenjake pomočimo v čokolado in jih odložimo na rešetko, da se stopljena čokolada strdi.

Opomba: Srca bodo prva dva dneva nekoliko trda, nato pa se bodo zmehčala.

image_alt
Klasike z Yasko: pečenka Wellington

Naslovna fotografija: nonmim/Getty Images

Datum Objave: 20.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

Odprta kuhinjapiškotisladicebožič in novo leto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.