Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem
Krasen kolač, ki se ga bo vsak razveselil na praznično obloženi decembrski mizi.
Dobrodušni Miklavž je resda nadvse radodaren, pretirano inovativen z darili pa ni. Njegov repertoar tvorijo suho in sveže sadje ter čokolade, za manj pridne se najde tudi kaka palica. Obilje suhega sadja, ki ga za seboj pusti to obdarovanje, lahko uporabimo v sočnem kolaču, ki je pravi znanilec prazničnega obdobja. Recimo mu sveti nikolač.
Sestavine
Sadje
- 80 g rozin
- 350 g mešanega suhega sadja
- 50 g sladkorja, 500 ml vode
Kolač
- 220 g masla sobne temperature
- 50 ml olja, 50 ml mleka
- 120 g kisle smetane
- 200 g rjavega sladkorja
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 300 g moke, 4 jajca
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 1/3 žličke cimeta
- žlička vaniljeve arome
Obliv
- čokoladni obliv
- suho sadje
Priprava
1. V kozico stresemo rozine, drugo suho sadje in sladkor ter prilijemo vodo. Pristavimo na ogenj in ob rahlem brbotanju kuhamo približno pol ure, da voda izpari, sadje pa postane mehko in lepljivo. Ohladimo.
2. Pečico vključimo na 180 stopinj.
3. Lotimo se kolača: v posodo damo maslo sobne temperature, rjavi sladkor in vaniljev sladkor. Z mešalnikom vse skupaj dobro stepemo.
4. Vmes dodajamo jajca, eno za drugim.
5. Primešamo še kislo smetano, olje, mleko in vaniljevo aromo.
6. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato dodamo k mokrim.
7. Primešamo še ohlajeno suho sadje.
8. V model za kruh z merami 30 x 13 cm namestimo papir za peko in vanj vlijemo maso.
9. Kolač pečemo uro in 15 minut do uro in 20 minut.
10. Da je res pečen, se prepričamo z zobotrebcem – po vbodu mora ostati suh.
11. Ko se kolač ohladi, ga prelijemo s čokoladnim oblivom in po njem razporedimo suho sadje.
Preberite še: Kako naredimo išlerje
Fotografija: Midva kuhava