Odprta Kuhinja

Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem

Odpri galerijo
A+   A-


Krasen kolač, ki se ga bo vsak razveselil na praznično obloženi decembrski mizi.





Dobrodušni Miklavž je resda nadvse radodaren, pretirano inovativen z darili pa ni. Njegov repertoar tvorijo suho in sveže sadje ter čokolade, za manj pridne se najde tudi kaka palica. Obilje suhega sadja, ki ga za seboj pusti to obdarovanje, lahko uporabimo v sočnem kolaču, ki je pravi znanilec prazničnega obdobja. Recimo mu sveti nikolač.





Sestavine





Sadje





  • 80 g rozin
  • 350 g mešanega suhega sadja
  • 50 g sladkorja, 500 ml vode




Kolač





  • 220 g masla sobne temperature
  • 50 ml olja, 50 ml mleka
  • 120 g kisle smetane
  • 200 g rjavega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 300 g moke, 4 jajca
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1/3 žličke cimeta
  • žlička vaniljeve arome




Obliv





  • čokoladni obliv
  • suho sadje




Priprava





1. V kozico stresemo rozine, drugo suho sadje in sladkor ter prilijemo vodo. Pristavimo na ogenj in ob rahlem brbotanju kuhamo približno pol ure, da voda izpari, sadje pa postane mehko in lepljivo. Ohladimo.





2. Pečico vključimo na 180 stopinj.





3. Lotimo se kolača: v posodo damo maslo sobne temperature, rjavi sladkor in vaniljev sladkor. Z mešalnikom vse skupaj dobro stepemo.





4. Vmes dodajamo jajca, eno za drugim.





5. Primešamo še kislo smetano, olje, mleko in vaniljevo aromo.





6. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato dodamo k mokrim.





7. Primešamo še ohlajeno suho sadje.





8. V model za kruh z merami 30 x 13 cm namestimo papir za peko in vanj vlijemo maso.





9. Kolač pečemo uro in 15 minut do uro in 20 minut.





10. Da je res pečen, se prepričamo z zobotrebcem – po vbodu mora ostati suh.





11. Ko se kolač ohladi, ga prelijemo s čokoladnim oblivom in po njem razporedimo suho sadje.





Preberite še: Kako naredimo išlerje





Fotografija: Midva kuhava


Datum Objave: 1.12.2021 ob 20:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: