Odprta Kuhinja

Božanski pražen riž z zimsko zelenjavo

Odpri galerijo
A+   A-
Za pripravo praženega riža po današnjem receptu je riž od včeraj naravnost idealen.

Moj favorit za pripravo vnaprej je polnozrnati riž. Naslednji dan je bistveno boljši kot sveže skuhan. Pšenica je naša vsakdanja hrana, kruh, rogljički, piškoti, testenine, pica, vse je večinoma iz bele moke, torej iz pšenice. Takšna hrana je privlačna, vendar siromašna, nasiti že, vendar ne nahrani. Za zdravje in boljše počutje belo moko uživamo le občasno in večji del nadomestimo z drugimi žiti. Recimo z rižem. Riž je lažje prebavljiv, hitro pripravljen in vedno zanimiv v neskončno kombinacijah. Še boljši kot bel riž je polnozrnat. Vsebuje koristne vlaknine in nekatere minerale, recimo magnezij, kar mu daje veliko prednost pred belim. Pomembno je, da ga pravilno pripravite, saj je premalo kuhan težko prebavljiv. Večina ga ravno zato ne mara, ker se predolgo kuha. Kdo bo lačen čakal zraven štedilnika štirideset minut. Vmes riž vsaj dvakrat prekipi in na koncu se še vedno zdi, da je pretrd.

 

Pravilen način kuhanja polnozrnatega riža je preprost

Zvečer ga namočite v vsaj dvakratni količini vode. Poraba časa? Manj kot minuta. Zjutraj ga sperete in skuhate. Kuhan bo v dobrih petnajstih minutah.

 

Namakanje

Namakanje skrajša čas kuhanja, poleg tega s tem izboljšamo kakovost riža. Z namakanjem se izloči škodljiva fitinska kislina, ki je v ovojnici, zato je treba vodo, v kateri se je riž namakal, odliti. Med namakanjem se določene snovi razgradijo na preprostejše komponente in riž postane lažje prebavljiv. Vsa skrivnost hitro pripravljenega, lahko prebavljivega in bogato hranljivega obroka iz polnozrnatega riža je torej v namakanju.


Kuhan polnozrnati riž shranite v hladilniku in uporabite kot osnovo za značilno azijsko ponev z zelenjavo in tofujem.

 

Pražen riž z zimsko zelenjavo


Za 2 osebi.

 • 200 g rjavega (polnozrnatega) riža
 • pol žličke soli
 • 200 g čvrstega tofuja
 • por
 • 2 korenčka
 • četrt glave zelja
 • skodelica zamrznjenega graha
 • olje
 • žlica arašidovega masla
 • 4 žlice sojine omake
 • strok česna
 • čili po okusu

 

Priprava


1. Riž namočimo čez noč, za najmanj šest ur. Zjutraj ga speremo in skuhamo v slani vodi v razmerju ena enota riža in dve enoti vode. Kuhamo petnajst minut oziroma da bo riž mehek. Namočen riž, tudi polnozrnat, potrebuje krajši čas kuhanja, kot je morda navedeno na embalaži. Kuhanega pustimo v pokriti posodi, da se ohladi, zgosti in postane lepljiv. Riž pripravimo vnaprej, za zvečer ali naslednji dan, takšen bo najboljši za ta recept.

2. Tofu osušimo v bombažni krpi. Narežemo na kocke, velike za grižljaj. Popečemo na olju v ponvi do zlato rjave barve ali v prej ogreti pečici na 180 stopinj brez maščobe na peki papirju.

3. Za marinado zmešamo strt strok česna, arašidovo maslo in sojino omako. Čili dodamo po okusu, fino je, da je marinada vsaj malce pikantna. Arašidovo maslo je gosto in je najprej videti, kot da se ga ne da razmešati, z vztrajnim mešanjem nastane gladka marinada brez grudic.

4. Še vroč pečen tofu prelijemo z marinado.

5. Korenček narežemo na palčke, zelje na rezance, por na tanke kolobarje. Vse hkrati popražimo na olju v večji ponvi (kasneje bomo dodali riž). Soliti ni treba. Pražimo brez dodajanja tekočine, da se zelenjava nekoliko zmehča, nikakor je ne razkuhajmo.

6. Dodamo riž, popražimo, vmešamo mariniran tofu s tekočino vred in pustimo par minut, da se jed enakomerno začini.

image_alt
Tako bo uspela popolna rižota

 

 

Datum Objave: 16.1.2023 ob 09:01

Več iz te teme:

rižpražen rižveganstvobrezmesne jediglavna jedkosilovečerja

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja