Božanski rženi kruh s sončničnimi semeni

Lepo obarvan rženi kruh, ki mu dodamo semena, bo v družbi domačega masla prava poezija za brbončice.

Pekač za peko kruha obložimo s papirjem za peko. Tega uporabimo tudi za narastek, bananin kruh in podobno peko v podolgovatem pekaču. Tudi če ga naoljimo in narahlo posujemo z moko, se rado zgodi, da se pecivo (vsaj) na enem mestu prime, potem pa ga težko odstranimo. Ko pečemo ta rženi kruh s semeni, priporočamo še ta trik: semena vsujemo v kozarček in prilijemo vodo, ki naj sega vsaj en prst višje od semen. Počakamo nekaj ur, lahko tudi čez noč, da se semena napijejo; v nasprotnem bodo med peko bržčas vsrkala tekočino iz testa in struktura kruha bo drugačna.

Rženi kruh s sončničnimi semeni

Drožni nastavek

  • 1 žlica matičnih droži
  • 150 g ržene moke
  • 140 g vode

Semena

  • 100 g sončničnih semen
  • 150 g vode

Testo

  • 200 g ržene moke
  • 1 zravnana žlička soli

Priprava

1. V večjem kozarcu zmešamo vse sestavine za drožni nastavek. Kozarca ne zapremo, ampak le pokrijemo s pokrovom in pustimo na sobni temperaturi. Počakamo približno šest ur (odvisno od moči droži in temperature prostora), da naraste na približno dvakratni volumen.

2. Sočasno v drugem kozarcu sončnična semena prelijemo z vodo. Tudi ta kozarec samo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi.

3. Ko so droži pripravljene, v posodi pomešamo 200 g ržene moke in sol. Dodamo pripravljen drožni nastavek in namočena sončnična semena z vodo, ki je niso popila. Dobro premešamo, da ni več suhe moke. Nastane precej mokra in tudi lepljiva zmes.

4. Preložimo jo v pekač (približno 7 x 10 x 23 cm), obložen s papirjem za peko. Po vrhu enakomerno poravnamo, lahko z rokami, ki smo jih zmočili s hladno vodo. Pekač zapremo v plastično vrečko in pustimo počivati približno 6 ali 8 ur, lahko čez noč, da testo lepo naraste.

5. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Hkrati s pekačem damo v pečico 2 ali 3 ledene kocke ali približno pol decilitra vode, da ustvarimo paro. Po 20 minutah pečico odpremo, da ven spustimo paro, in pečemo še približno 30 minut na nekoliko zmanjšani temperaturi (med 180 in 190 stopinj Celzija). Ko se testo lepo obarva, je rženi kruh s sončničnimi semeni pečen.

6. Preložimo ga iz pekača in ohladimo na rešetki.

Priporočamo tudi: Te štiri slovenske pekarne z drožmi je dobro (s)poznati
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana