Božansko sveža sladica, brez katere to poletje ne bo šlo
Po kosilu se vedno prileže še kakšen sladek grižljaj, zato danes serviramo recept za lahkotno poletno sladico. Je izjemno kremaste teksture, hkrati pa ravno prav kisla, saj ji bomo dodali nekaj pesti svežega jagodičevja. Za polnost okusa bo poskrbela rikota, ki bo vse sestavine povezala v osvežilen mlečni sadni zalogaj, ki se mu ne boste mogli upreti niti s polnim želodcem.
Gre za nekoliko bolj svežo različico tortice cheesecake oziroma sirčkove pite, ki namesto običajne moke vsebuje kar mandljevo, namesto kremnega sira pa uporabimo rikoto. Pripravljena je izjemno hitro, saj vse sestavine le zmešamo skupaj in jih vlijemo v pekač ter posujemo s sadjem. Verjamemo, da bo postala prava uspešnica, sploh, ko jo boste ponudili obiskom, ki se oglasijo na vašem vrtu.
Sestavine
- 125 g surovega masla sobne temperature
- 275 g sladkorja v prahu
- lupinica ene limone
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 4 jajca (ločimo rumenjake od beljakov)
- 220 g mandljeve moke
- 2 žlici koruznega škroba
- 500 g rikote sobne temperature
- ščepec soli
- ½ skodelice borovnic
- ½ skodelice malin ali višenj
- ½ skodelice mandljevih lističev
- ½ skodelice sladkorja v prahu za posip
Priprava
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač premera 25 centimetrov namastimo z maslom.
- V posodi skupaj stepemo maslo, sladkor, limonovo lupinico in vaniljev ekstrakt, da dobimo lahko in puhasto zmes.
- Dodamo rumenjake, mandljevo moko in koruzni škrob ter vse skupaj zopet premešamo. Ko so vse sestavine dobro zmešane, dodamo še rikoto in maso ročno premešamo.
- V drugi posodi stepemo beljake v trd sneg in jih po tretjinah dodamo v posodo k ostalim sestavinam. Nežno premešamo in vse skupaj vlijemo v namaščen pekač.
- Po vrhu posujemo z mešanico jagodičevja, nato pa še z mandljevimi lističi in vse skupaj potisnemo v pečico in pečemo uro in 10 minut.
- Ko se pita ohladi, jo odstranimo iz pekača in posujemo s sladkorjem v prahu.