Odprta Kuhinja

Božične miške

Božične miške (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je mogoče kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sladki izbor lahko dobro predelamo, če v njegove vrste postavimo božične miške. Ocvrti glodavci se običajno na mizah pojavijo na drugem koncu zime, a jim zlahka nadenemo bolj praznična oblačila.

Sestavine

  • 180 g božičnega jogurta
  • 1 jajce
  • 40 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • žlica ruma
  • lupinica pol limone
  • 200 g bele pšenične moke
  • pol vrečke pecilnega praška
  • žlička cimeta
  • 2 pesti grobo nasekljanih orehov
  • pest suhih brusnic

Drugo

  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu

Priprava

  1. Božični jogurt zmešamo z jajcem, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, nastrgano lupinico pol limone in rumom.
  2. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in cimet.
  3. Suhe sestavine primešamo k mokrim.
  4. Na koncu v zmes stresemo še pest suhih brusnic in dve pesti grobo nasek­ljanih orehov.
  5. Cvrtje: v lonec nalijemo za približno 4–5 cm olja in ga pristavimo na srednji do močan ogenj.
  6. Ali je olje dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – pomočimo jo v olje, okoli nje pa morajo nastajati mehurčki.
  7. Z eno žlico zajamemo malo mase, z drugo jo postrgamo v olje.
  8. Postopek ponavljamo, dokler v olju ne cvrči gruča mišk.
  9. Ko se bodo ocvrle na eni strani, se bodo same obrnile. Počakamo, da se zlato rjavo ocvrejo še na drugi strani, nato jih poberemo iz piskra in stresemo v posodo, obdano s papirnatimi brisačkami.
  10. Miške posujemo s sladkorjem v prahu in jih pomlatimo ali postrežemo še vroče.

Priporočamo še: Čokoladni trikotniki: klasika, brez peke

Datum Objave: 8.12.2024 ob 06:12

Več iz te teme:

sladicemiškebožični jogurt

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.