Brancin z orehovo omako

Za štiri.

Priprava: pribl. 30 minut, mariniranje: 60 minut, peka: 30–40 minut, na osebo: pribl. 410 kcal.

Sestavine

– brancin (pribl. 1,2 kg, očiščen)
– groba morska sol, 5 strokov česna, 2 žlici oljčnega olja
– šop svežega koriandra, poper v zrnju
– 2 žlici krušnih drobtin, nekaj krhljev limone za pokapanje

Omaka
– 65 g orehov, 6 žlic limonovega soka, groba morska sol
– ščepec kajenskega popra, 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1. Brancina operemo in obrišemo. Rep in plavuti odrežemo. Ribo z vseh strani natremo z grobo morsko soljo in spet operemo. Obrišemo jo in na obeh straneh v razmiku 5 cm poševno zarežemo do kosti.

2. Za marinado olupimo in drobno narežemo česen. Sveži koriander speremo in otresemo; liste osmukamo (stebel ne zavržemo). Česen in koriander stresemo v terilnik, dodamo dober ščepec morske soli in stolčemo. Popramo.

3. Stebla koriandra damo v trebuh ribe. Ribo zunaj in znotraj natremo z marinado, pokrijemo s folijo in v hladilniku mariniramo približno uro.

4. Za omako grobo sesekljamo orehe. Skupaj z limonovim sokom, ščepcem morske soli, kajenskim poprom in oljčnim oljem v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko omako.

5. Žar zakurimo. Notranjo stran mreže za peko rib dobro na­oljimo. V trebuh ribe potresemo drobtine, kožo premažemo z oljčnim oljem.

6. Brancina položimo v mrežo in na žar in na zmernem oziroma močnem ognju pečemo na vsaki strani 7–10 minut, vmes večkrat premažemo z oljčnim oljem. Ko ribo obračamo, pazimo, da je obrnjena s trebuhom navzgor, sicer bo sok kapljal na žerjavico. Rešetko dvignemo višje in brancina na šibkem ognju pečemo še 10 minut na vsaki strani, da meso odstopi od kosti.

7. Brancina očistimo, razdelimo na porcije ter postrežemo z omako in krhlji limone za pokapanje.

Fotografija: Žar. Tako preprosto.

Preberite še: Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed