Odprta Kuhinja

Frtalja s špageti

Odpri galerijo
A+   A-
Ali frittata di spaghetti.

 


Priprava: 10 minut; čas peke: 10–15 minut.

 

 

Sestavine


- 250 g špagetov
- pločevinka vloženega paradižnika
- 200 g zamrznjenega stročjega fižola
- bazilika, sol, poper
- 6 jajc, 3 žlice olja

 

 

Priprave


1. Špagete skuhamo v slani vodi na zob. Medtem skuhamo omako, in sicer stročji fižol v loncu podušimo s paradižnikom, solimo, popramo, začinimo z baziliko. Kuhamo 10 minut, da se fižol zmehča. Omako odstavimo in vanjo vmešamo kuhane špagete. Malo ohladimo.

2. Posebej razžvrkljamo jajca, jih solimo in popramo. Jajca prelijemo po špagetih z omako, dobro premešamo. Globoko in široko dobro ponev z oljem segrejemo, vanjo zlijemo jajčno zmes in nad šibkim ognjem pečemo 8–10 minut, da spodnja stran zakrkne. Preverimo z lopatico, ali frtalja lepo odstopi od dna.

3. Nato na ponev poveznemo velik krožnik ali ravno pokrovko, ponev dvignemo in frtaljo zvrnemo na krožnik. Vrnemo jo v ponev in spečemo še po drugi strani, približno 5 minut. Pečeno damo na krožnik in narežemo na trikotnike. Ponudimo z zeleno solato s koruzo.

 

 

Različica: Izpustite stročji fižol, v omako vmešajte različno sezonsko zelenjavo, koščke mesa, rib, sira, rikote. To je jed, za katero ni enotnega recepta in je lahko vsakič drugačna. Vsaj pri nas ima mnogo obrazov.

 

 

Namig: Uporabite ostanke včerajšnjega kosila. Samo dodajte malo paradižnika, ščep začimb, jajca ...

 

 

Ali ste vedeli: Frtalja s testeninami je tipična jed italijanske varčne kuhinje »la cucina povera«, torej poceni jedi, največkrat iz ostankov ali cenejših sestavin.

 

 

Poizkusite še: Sočna torta z breskvami


Fotografija: Krištof Koman

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

testeninefrtalja

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.