Brezglutenski kruh: preverjeni recept mojstrice brezglutenske peke

Po poklicu nisem kuharica, imam pa opravljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo, s katero sem dobila naziv izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Sem mama treh zdaj že odraslih otrok – dva imata celiakijo. Starejša hčerka je zdaj stara 32 let in takrat, ko je bila otrok, torej pred tremi desetletji, v trgovinah še ni bilo tako široke izbire brezglutenskih izdelkov, kot je danes,« je za uvod pojasnila Danica Rozman, ki občasno pripravlja tečaje peke brezglutenskega kruha.

Nekaj svežega in dobrega
Nadaljuje: »Pa tudi – kupljen brezglutenski kruh je izredno drag, pravzaprav je že kilogram brezglutenske moke nekajkrat dražji od kilograma običajne moke. Po drugi strani pa ima takšen kruh, zapakiran v plastično embalažo, zelo dolg rok trajanja. To pomeni, da ga lahko uporabimo v nekaj mesecih in da ta kruh torej ni svež, jaz pa sem želela otrokom dati nekaj svežega in dobrega.«
In kako se je začela ukvarjati s pripravo tečajev peke brezglutenskega kruha? »Že pred leti so v Slovenskem društvu za celiakijo spraševali, ali bi kdo od nas, članov, želel pripraviti kak tečaj in pokazati drugim, kako se doma lotevajo tovrstnega prehranjevanja. Opogumila sem se in predlagala, da bi pripravila tečaj peke brezglutenskega kruha. Kmalu sem ugotovila, da mi to, torej priprava kruha brez glutena, zelo leži, vesela pa sem tudi, da lahko svoje znanje delim naprej in komu povem kaj koristnega in uporabnega,« pojasni Danica.

Pomembno: priprava sestavin
O tem, kaj je najpomembnejše, ko se lotevamo peke kruha, slaščic in ostalega brez glutena, pa: »Pri peki tega kruha je nujno, da si najprej pripraviš oziroma stehtaš vse sestavine, šele nato se lotiš priprave testa. To je pomembno zato, ker je brezglutenska moka mešanica škroba, ta pa se hitro zgosti in zato ni v redu, če testo preveč mešaš ali da si preveč počasen.«
Pa še nekaj omeni sogovornica: »V preteklosti je bilo na tržišču le nekaj vrst brezglutenske moke, šlo je za mešanico riževe in koruzne, danes pa je v ponudbi več različnih vrst, ki so bolj kakovostne, vseeno pa je treba najti pravo za posamezne izdelke – neka brezglutenska moka se lahko odlično obnese pri peki kruha, pri peki česa drugega, denimo palačink, pa lahko z njo naletiš na težavo.«

Brezglutenski kruh
Kruh brez glutena pečemo v podolgovatem pekaču – tako bo ohranil obliko. Ko ga spečemo, velja enako kot pri navadnem kruhu: preložimo ga na rešetko, pokrijemo s prtičem in pustimo, da se ohladi do konca. To je recept Danice Rozman, ki svetuje, da vse sestavine najprej pripravimo in stehtamo, šele nato se lotimo mešanja oziroma priprave testa. Morda še to: za pripravo tega kruha Danica uporablja brezglutensko mešanico Schär mix B.
- 1 kg brezglutenske moke
- 1 kocka kvasa
- 2 žlički soli
- 1 l tekočine (od tega 1 dl olja, ostalo pa je toplo mleko ali voda)
Dodatno
- malo olja ali papir za peko (za pekač)
Priprava
- Naredimo kvasec: v 1 dl mlačne vode, pomešane z žličko sladkorja, razdrobimo kvas in pustimo, da začne delovati.
- V posodo stresemo moko, naredimo jamico, dodamo sol, vlijemo toplo tekočino in na rob dodamo kvasec. Z zelo hitrimi vrtljaji kuhalnice zmešamo tekočino z moko, nato nadaljujemo z mešalnikom. Če imamo kuhinjskega robota, v posodo najprej vlijemo tekočino in kvasec, nanjo vsujemo moko, dodamo sol. Vključimo mešalnik in zamesimo.
- Pustimo vzhajati, da testo naraste na dvojno količino.
- Nato ga preložimo v naoljen ali s papirjem za peko obložen podolgovat pekač in pečemo 40–45 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija (brez ventilacije).
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 5 kosil za marec