Brezmesne polnjene paprike v najboljši paradižikovi omaki

Tako so dobre, da jih pojedo celo tisti, ki ne jedo olupkov pri filanih paprikah, ampak samo nadev. Krožniki bodo na koncu pomazani s kruhom.

Nadevana zelenjava je odlična poletna jed, če jo ponudimo toplo ali ohlajeno. Za polnjenje je najbolj primerna čvrsta in sočna zelenjava, kot so paradižnik, bučke, paprike, jajčevci, zanimivo pa je nadevati tudi čebulo ali krompir. Za brezmesni nadev uporabimo lepljivo vrsto riža, proso, ovsene kosmiče, pretlačen fižol, lečo ali sojine koščke.

Z veseljem delim recept za veganske polnjene paprike, ki je bil razglašen za najbolj uspešno kosilo prejšnjega tedna. Celo tisti, ki ne jedo olupkov pri filanih paprikah, ampak samo sredico, to je nadev, so jih ali pojedli ali podelili z drugimi pri mizi, skratka krožniki so bili na koncu ne le prazni, ampak tudi polizani. Temu pa je zagotovo botrovala tudi odlična domača omaka.

Sestavine

  • 16 srednje velikih mesnatih paprik

Nadev

  • 30 dag okroglozrnatega riža (za rižoto)
  • 15 dag drobnih sojinih koščkov
  • čebula
  • poljubne začimbe
  • zelenjavna jušna osnova

Paradižnikova omaka

  • kilogram zelo zrelih paradižnikov
  • česen
  • origano
  • malo čilija
  • sol, poper
  • sladkor, če so paradižniki kisli
  • oljčno olje

Priprava

1. Paprikam s kratkim nožem izrežemo peclje in semena. Izberemo srednje velikosti, ne premajhnih, tako da ima sploh smisel polniti, spet pa ne tistih velikih, ki se je ustrašiš na krožniku. Nadevana paprika se precej napne in je lahko velikanska, ko je kuhana.

2. Sojine koščke namočimo v vroči zelenjavni juhi, ki smo jo pripravili iz jušne osnove ali poljubnih začimb. Naj bo precej začinjena, ker je soja drugače čisto brez okusa. Čez pol ure jih odcedimo in pustimo na cedilu. Tekočino prihranimo za zalivanje riža.

3. Na precej maščobe popražimo drobno nasekljano čebulo in jo poljubno začinimo (sol, kumina, koriander, poper, čili…), dodamo riž in zalijemo z enako količino vode. Ko tekočina izpari in je riž napol kuhan, odstavimo, da se ohladi. Zmešamo s sojinimi koščki in s tem polnimo paprike. Zlagamo jih v lonec tako, da stojijo pokonci. Zalijemo z vodo do polovice paprik in kuhamo v sopari slabe pol ure. Odlično je, če imamo lonec na zvišan pritisk, kar traja le 5 do največ 10 minut.

4. Medtem pripravimo gosto paradižnikovo omako: na olju kratko popražimo česen, dodamo zmešan olupljen paradižnik, začinimo ter pokuhamo.

5. Kuhane paprike previdno preložimo na krožnik in zalijemo s paradižnikovo omako, ki jo po želji redčimo z aromatično tekočino iz lonca.

Priporočamo še: Video: Polnjene bučke na pečenem paradižniku

 

 

 

 

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed