Brokolijeva juha z dimljeno šunko

Topla jed na žlico, ki navduši z barvo in okusom. Odlična kot predjed ali samostojno z dobrim domačim kruhom.

O zelju smo zadnjič pisali v povezavi z ameriškimi predsedniki, pa bomo nadaljevali še pri brokoliju: tretji je bil Thomas Jefferson. In prvi vrtnar. Bil je eden ustanovnih očetov, kot jim pravijo, in po vsem, kar je znal početi, je bil ta človek polihistor. Ob politiki, izum­ljanju, bil je tudi pravnik in arhitekt, pa je našel čas še za vrtnarjenje. In kaj mislite, kaj je bil priljubljeni predmet njegovih vrtnih poskusov s semeni: brokoli. Ali ni zanimivo, kakšna zgodovinska križanja nam omogočijo te – križnice.

In še anekdotica za konec: 41. predsed­nik je bil George W. Bush: ta je v znanem incidentu nekoč izjavil, da sovraži brokoli – na kar so ameriški pridelovalci te zelen­jave odgovorili tako, da so mu ga poslali za nekaj tovornjakov, in to naravnost v Belo hišo.

Brokolijeva juha

Slikovita, mar ni? Ta juha nas vedno navduši z barvo.

  • manjši brokoli (pribl. 400 g)
  • manjša do srednje velika čebula
  • gomolj zelene (100 g)
  • nekaj rezin dimljene šunke
  • česen v prahu
  • peteršilj
  • sol
  • beli poper
  • 3 dl zelenjavne jušne osnove
  • oljčno olje

Priprava

1. Brokoli narežemo na manjše do srednje velike kose oz. natrgamo cvetke, steblo narežemo na manjše kose. Gomolj zelene olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo na drobneje nasekljamo.

2. V jušnem loncu segrejemo 0,5 dl oljčnega olja, dodamo čebulo, jo posolimo in rahlo pražimo na zmernem ognju, da se zmehča.

3. Dodamo gomolj zelene, premešamo. Nato dodamo še brokoli, poper, dober ščep do dva česna v prahu ter 3 dl jušne osnove in liter vode.

4. Pokrijemo s pokrovom, ogenj malo povečamo in kuhamo 15 minut, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu, če je treba. Če je juha pregosta, dolijemo še malo vroče vode.

5. Rezine dimljene šunke popečemo na močnejšem ognju na nekaj kapljicah oljčnega olja.

6. Juho postrežemo s hrustljavo dimljeno šunko in kako žlico grškega jogurta ali kisle smetane.

Priporočamo še: Testenine z zeljem in mletim mesom: jed, ki se dela skoraj sama od sebe
Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed