Testenine z zeljem in mletim mesom: jed, ki se dela skoraj sama od sebe

Nasitno in preprosto kosilo, polno okusa.

Zaprisegel je 46. predsednik ZDA in zaradi koronavirusa so odpadla vsa slovesna kosila in večerje, ki so ob takšni zgodovinski priložnosti sicer na protokolarnem sporedu. Iz aktualnega menija vam torej ne moremo kaj več povedati o okusu Joeja Bidna – razen tega, kar je že znano: da lahko poje neverjetne količine testenin z navadno paradižnikovo omako, pa tudi na sladoled je šibak. Točno trideset predsednikov nazaj pa najdemo Abrahama Lincolna – šestnajsti po vrsti je bil in kaj mislite, kaj so jedli na slovesni večer prvi dan, ko je prišel v Belo hišo? Soljeno govedino – z zeljem. To je kar znamenit recept z irskimi koreninami: govedina je iz prsnega dela, je pa strašansko soljena in začinjena in v tem receptu deluje kot pri nas prekajeno meso: v velikem loncu najprej prekuhavajo govedino, dodajo korenje in krompir, nato na koncu v tej vodi pokuhajo še na krhlje narezano zelje. Če bi vas zamikalo jesti kot predsednik, lahko poustvarite tudi ta recept.

Zelje je sicer, za ljubitelje podatkov, zelo dober vir vitamina K, v 100 gramih ga je že kar priporočeni dnevni odmerek, ter vitamina C. Priporočamo: ne prekuhavajte, najbolje bo za to vrsto zelenjave, da se kuha samo toliko, da se zmehča.

Testenine z zeljem in mletim mesom

  • glava zelja (cca. 1 kg)
  • 0,5 kg mletega mešanega mesa
  • velika čebula
  • 2 večja stroka česna
  • 250 g drobnih makaronov
  • dimljena mleta paprika
  • kumina
  • muškatni orešček
  • rjavi sladkor
  • sol
  • poper
  • oljčno olje

Priprava

1. Čebulo drobneje narežemo, česen pa na drobno sesekljamo. Zelje operemo in narežemo na tanjše kratke trakove.

2. V večjem loncu segrejemo 0,5–0,7 dl olja, dodamo čebulo, jo posolimo in na zmernejšem ognju rahlo zlato rumeno pražimo vsaj 10 minut, da se popolnoma zmehča. Na koncu dodamo še česen, premešamo, počakamo le toliko, da zadiši, in nato dodamo še dober ščep rjavega sladkorja. Premešamo, da se sladkor raztopi in zadiši.

3. Dodamo zelje, solimo, popramo, dobro premešamo in pustimo, da se rahlo praži 15–20 minut. Občasno premešamo.

4. Ko se zelje zmehča in nežno rumeno obarva, dodamo meso, mleto papriko, dobro premešamo, ogenj rahlo povečamo in pražimo 20 minut. Občasno premešamo.

5. Ko tekočina izpari in se vse skupaj že rahlo popraži, dodamo še ščep kumine, muškatnega oreščka, pol litra tople vode, pokrijemo, ogenj spet rahlo zmanjšamo in dušimo 30 minut.

6. Pred koncem damo v vrelo osoljeno vodo kuhat testenine. Pazimo, da jih ne razkuhamo, saj se bodo pokuhale še v vročem zelju z mesom. Torej jih kako minuto do dve pred koncem (glede na čas na embalaži, mali makaroni 6 minut) odcedimo in vmešamo v lonec z zeljem in mesom.

Priporočamo še: Obvezno branje, če v teh dneh pečete krofe – tako se znebite vonja po cvrtju
Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed