Odprta Kuhinja

Brstični ohrovt iz pečice, ki vas bo navdušil

Pečen ohrovt iz pečice. (Foto: DronG/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Lahko je zelo velika glava, majhna glavica ali čudovit temno zelen kodrolistni; vse vrste lahko kuhamo, dušimo in pečemo ali uživamo surove.

Ohrovt oziroma vsi trije člani njegove ožje družine spadajo v širšo družino kapusnic, kjer med drugim najdemo zelje, cvetačo in brokoli. Brez izjeme veljajo za okusno in zdravo zelenjavo, ki jo je zlasti priporočljivo uživati pozimi.

Po okusu so si precej podobne, zato pa se razlikujejo po obliki in strukturi, tako da jih uporabljamo za pripravo številnih, najrazličnejših jedi. Glavnati ohrovt, ki nam je najbolj znan, oblikuje velike, zelju podobne glave, katerega temno zeleni zunanji listi se v notranjosti glave mehčajo in postajajo vse bolj svetli, celo rumeni. V nasprotju z zeljem, katerega glave so čvrste in zbite, da jih z lakoto ribamo, ohrovt raje režemo z nožem na trakove ali koščke.

Najpogosteje ga kuhamo, imeniten je v juhah in krepkih enolončnicah, v družbi druge zelenjave, stročnic, kaše, mesa in še česa. Zelo dober je v kombinaciji s krompirjem, če jed skuhamo bolj na gosto, ponudimo kot prilogo, sicer pa kot juho. Da jed ne bo bleda, dodamo še žličko paradižnikove omake ali malo paprike v prahu, lahko tudi sveža zelišča. Juho zgostimo tako, da nekaj krompirja pretlačimo z vilicami, ne bo pa greh, če tako kot stare gospodinje vanjo zakuhamo žlico ali dve prežganja. Iz celih listov ohrovta pripravimo zvitke, mesne ali zelenjave. Listi se bodo lažje zvijali, če jih prej na hitro blanširamo. Zvitke lahko spečemo v pečici, suhe ali z omako, ali pa jih kuhamo v omaki, podobno kot sarme ali nadevane paprike.

Ohrovtovi zavitki. (Foto: Fotokris/Getty Images)
Ohrovtovi zavitki. (Foto: Fotokris/Getty Images)

Še bolj je morda priljubljen brstični ohrovt, katerega glavice spominjajo na mini zelje. Najraje imamo kuhanega in zabeljenega z maslom, lahko tudi drobtinami, ki ga ponudimo kot prilogo. Dodajamo ga v juhe in enolončnice ali pa ga pripravimo kot samostojno jed iz pečice. Omizje bo zagotovo navdušeno nad gratiniranim ohrovtom, ki ga zmešamo s sirom, mletim mesom ali slanino, prelijemo s kislo smetano in jajci ter zlato rjavo zapečemo.

Zadnji med ohrovti je kodrolistni, ki ne razvije glav, zato pa ima vpadljive, čvrste in temno zelene kodraste liste. Pripravimo ga podobno kot glavnatega, zaradi poudarjeno temne barve pa je še posebno privlačen. Liste operemo, na hitro blanširamo, posušimo in ohladimo. Narežemo jih na tanke rezance in pripravimo kot solato, samostojno ali mešano.

Brstični ohrovt iz pečice

Brstični ohrovt je res le ohrovt, a zaradi svoje oblike oziroma majhnosti nadvse primeren za pripravo na oko privlačnih jedi. Male glavice skuhamo cele in jih kot prilogo in okras dodamo k mesu ali drugi glavni jedi, surove prepolovimo in dodamo sveži solati. Lahko ga kuhamo, dušimo ali pečemo, imeniten je sam ali v družbi druge zelenjave. Lahko ga obogatimo s sirom ali razžvrkljanimi jajci in kislo smetano ter zapečemo v pečici.

Sestavine

  • 0,5 kg svežega brstičnega ohrovta
  • 100 g sira po izbiri
  • 100 g slanine
  • 1 žlica masla
  • 2 dcl mleka
  • 1 ravna žlica moke
  • 2–3 stroki česna
  • muškatni orešek, sol in poper

Priprava

  1. Ohrovt očistimo, operemo in prerežemo na pol. Stresemo v lonec s slano vodo in damo na štedilnik. Zavremo in kuhamo največ pet minut, ne sme biti razkuhan; precedimo. V kozici hrustljavo zapečemo nakockano slanino. Preložimo jo v drugo posodo, v kozici pa segrejemo maslo, na njem zapečemo še ohrovt.
  2. Stresemo ga v pekač, v ponev pa damo strt česen in potresemo moko. Premešamo, počasi dolivamo mleko in kuhamo, dokler ne nastane gosta omaka. Primešamo nariban sir in omako prelijemo po ohrovtu. Dodamo še slanino in pečemo slabih petnajst minut na 200 stopinj.

image_alt
Kroglice z ogromno vitamina C: 7 receptov z brstičnim ohrovtom

Datum Objave: 7.1.2025 ob 12:01

Več iz te teme:

brstični ohrovtohrovt iz pečiceohrovt

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja