Kroglice z ogromno vitamina C: 7 receptov z brstičnim ohrovtom
Odpri galerijo
A+ A-
Zelene kroglice so odličen vir vitaminov A in C, tudi folne kisline in kalija, zato so odlično živilo za zimske dni, ko je treba še bolj kot običajno poskrbeti za močan imunski sistem.
Osemdeset gramov brstičnega ohrovta vsebuje denimo kar štirikrat toliko vitamina C kot srednje velika pomaranča ter samo 30 kilokalorij. Pozitivno vpliva na libido ter znižuje raven slabega holesterola v krvi. Največji ljubitelji teh nekoliko grenkastih kroglic, ki na vrtu uspevajo vso zimo, so Britanci, ki še posebno med božično-novoletnimi prazniki zaužijejo več brstičnega ohrovta kot prebivalci katere druge evropske države. Mnogi pa ga preprosto ne spravijo po grlu, pri čemer ne gre za izbirčnost, kriv je gen, ki vpliva na to, da se jim grenka živila zdijo še bolj grenka.
Vsi recepti so za 4 osebe.
1. Nabodala
- 1 kg brstičnega ohrovta
- 12 rezin slanine
- poper
Brstični ohrovt očistimo, operemo in osušimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Na lesene paličice nataknemo brstični ohrovt, med enim in drugim pustimo malo prostora. Popramo, nato okoli ohrovta in paličice zavijemo rezino slanine. Nabodala položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo približno 25 minut, da se ohrovt zmehča in slanina zapeče. Postrežemo kot predjed ali kot glavno jed s pečenim krompirčkom.
2. Kremna juha
- 0,5 kg brstičnega ohrovta
- 1 steblo zelene
- 1 večja šalotka
- 2 žlici masla
- 3 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici smetane za kuhanje
- sol in poper
Šalotko olupimo in na drobno nasekljamo, brstični ohrovt očistimo in narežemo na četrtine. Zeleno narežemo na manjše kocke. V ponvi raztopimo maslo ter dodamo šalotko in zeleno. Solimo ter med nenehnim mešanjem pražimo približno tri minute. Dodamo brstični ohrovt, premešamo in nekaj minut pražimo, nato zalijemo z jušno osnovo in počakamo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še približno deset minut, da se zelenjava zmehča. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo v gladko juho, dodamo smetano, še malce povremo in postrežemo.
3. Kroglice z mletim mesom
- 0,5 kg mletega mesa
- 100 g riža
- 1 srednje velika čebula
- 1 večje jajce
- 150 g brstičnega ohrovta
- žlička suhega timijana
- žlička suhega mletega česna
- sol, poper
Čebulo očistimo in na drobno nasekljamo, jajce razžvrkljamo. V večji skledi zmešamo mleto meso, čebulo, surov riž, jajce, sol, poper, timijan in česen. Dobro pregnetemo, da dobimo homogeno zmes. Brstični ohrovt operemo in očistimo, nato pa vsako kroglico odenemo z mletim mesom. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in kroglice razporedimo v globljo posodo. Zalijemo z vodo, pokrijemo in pečemo približno uro in 15 minut. Postrežemo kot predjed ali glavno jed s krompirjevim pirejem.
4. Špageti
- 170 g pancete
- 0,5 kg brstičnega ohrovta
- 0,5 kg špagetov
- 4 stroki česna
- sol, poper
- 2 žlici oljčnega olja
- 40 g parmezana
Panceto narežemo na manjše kocke, česen narežemo na tanke rezine, brstični ohrovt očistimo in narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti). Na olju prepražimo panceto, jo odstranimo iz ponve ter na istem olju prepražimo še brstični ohrovt. Pražimo približno 7 minut, nato ga odstranimo iz ponve. Posebej skuhamo špagete na zob, jih odcedimo in prihranimo skodelico in pol vode, v kateri so se kuhali. V ponev, kjer so se pražili panceta in ohrovt, dodamo žlico olja in na hitro popražimo česen, dodamo špagete in vodo, ki smo jo prihranili, ter riban parmezan. Dobro premešamo in kuhamo približno 2 minuti, nato špagete porazdelimo na krožnike, dodamo ohrovt in panceto ter postrežemo.
5. Gratiniran brstični ohrovt
- 2 debelejši rezini slanine
- 1 manjši por
- 250 g brstičnega ohrovta
- 2 žlici moke
- 100 ml smetane za kuhanje
- 150 ml mleka
- 50 g sira
- 50 g krušnih drobtin
- 25 g masla
Slanino narežemo na manjše kocke in prepražimo v ponvi. Brstični ohrovt očistimo in narežemo na polovice, por na tanke kolobarje. Ko slanina porjavi, dodamo por in brstični ohrovt ter pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča, približno deset minut. Večkrat premešamo. Dodamo moko in znova premešamo. V ponev nato vlijemo smetano in mleko ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre, približno dve minuti. Vse skupaj presujemo v ognjevarno posodo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. V posodi z rokami dobro pregnetemo maslo in drobtine, nato dodamo še nariban sir in znova dobro premešamo. Z mešanico prekrijemo ohrovt in pečemo, dokler skorjica ne dobi lepe zlato rjave barve.
6. Quesadille
- 4 špinačne tortilje
- 8 do 10 kosov brstičnega ohrovta
- 110 g gavde
- pol čilija
- najbolje jalapeno
- 15 g mlade čebule
- sol, poper
- oljčno olje
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Sir naribamo, čiliju odstranimo semena in ga nasekljamo, nasekljamo tudi mlado čebulo. Brstični ohrovt očistimo in na tanko narežemo. V posodi zmešamo ohrovt, čili, oljčno olje, sol in poper. Dobro premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko in ohrovt pečemo v pečici od 15 do 20 minut. Vmes nekajkrat premešamo. V ponvi segrejemo pol žlice olja ter nanj položimo tortiljo. Po njej razporedimo četrtino sira, četrtino pečenega ohrovta ter prav toliko mlade čebule. Prepognemo, premažemo z malce olja in z lopatko pritisnemo skupaj. Pečemo nekaj minut, ko se sir začne topiti, vse skupaj previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Postrežemo s paradižnikovo salso.
7. S piščancem v pečici
- 680 g piščančjih očiščenih prsi
- 450 g brstičnega ohrovta
- 1 čebula
- 6 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 vejici svežega timijana
Marinada
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- sol, poper
- sok pol limone
- 2 stroka česna
- 4 vejice svežega timijana
Česen na drobno nasekljamo, timijanove lističe odstranimo s peclja in oboje zmešamo s preostalimi sestavinami za marinado. Z metlico dobro premešamo. Piščančje prsi razrežemo na 4 dele in za približno deset minut potopimo v marinado. Brstični ohrovt očistimo in prepolovimo, čebulo očistimo in narežemo na krhlje. Ohrovt, čebulo in paradižnik razporedimo v ognjevarno posodo, poškropimo z oljčnim oljem in posujemo s timijanom. Med zelenjavo položimo meso in pečemo od 25 do 30 minut (odvisno od velikosti kosov mesa) v pečici, ki smo jo segreli na 190 stopinj Celzija.
Priporočamo še: Kuhanje s štoparico: 3 hitri recepti za vsak dan, nared v manj kot pol ure
Naslovna fotografija: Marian Vejcik/Getty Images
Datum Objave: 22.12.2020 ob 09:12