Odprta Kuhinja

Brzinska zloženka s kislim zeljem in krompirjem

Odpri galerijo
A+   A-
Pripravimo jo kot pastirsko pito, pod krompirjev pokrov spravimo kislo zelje.


Navdih za to jed smo dobili v Zagrebu, kjer so to zimo še v adventnem času na stojnici z imenom Picnic, ki se je v hrvaško prestolnico zavihtela iz Zadra, pripravljali sarme malo drugače: bolj so bile podobne segedinu in skrite pod krompirjevo peno. Mi smo našo zloženko zavili malo po svoje, namesto prefinjene krompirjeve pene smo uporabili klasičen pire, spodnja plast jedi pa se je izognila mesnim dodatkom. Nastala je poceni jed, ki jo lahko uvrstimo v poglavje hrane za dušo, saj po okusu močno spominja na tiste, ki so nam jih babice pripravljale v otroštvu.

Kako dolgo moramo v resnici kuhati kislo zelje? Preberite TUKAJ.

Brzinska zloženka s kislim zeljem


Za 4–6 oseb.

  • 500 g kislega zelja

  • 2 čebuli

  • 2 stroka česna

  • 500 g krompirja

  • 2–3 dl mleka

  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

  • 1 žlica sladke mlete paprike

  • 50 g masla

  • malo olja

  • malo naribanega muškatnega oreščka

  • sol


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Ko je kuhan, vodo odlijemo, dodamo toplo mleko, maslo in nariban muškatni orešček. Pretlačimo in, če je treba, dodamo še malo mleka.

3. Ko se krompir kuha, pripravimo kislo zelje: na malo olja prepražimo drobno nasekljano čebulo, dodamo strt česen, sladko mleto papriko in paradižnikov koncentrat, po minuti mešanja zalijemo z dvema decilitroma vode.

4. Kislo zelje splaknemo pod hladno vodo in ga dodamo k prepraženi čebuli, pomešamo in po potrebi dodamo malo vode. Tekočine ne sme biti preveč. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da le malce brbota, in kuhamo 20 minut.

5. Nato jed sestavimo: v srednje velikem pekaču naj bo najprej skuhano kislo zelje, čez enakomerno razporedimo pire krompir.

6. Pečemo v pečici toliko časa, da se povrhu malo obarva, ohladimo in postrežemo.
Priporočamo še: Tako uživajte kurkumo, da boste imeli od nje največ koristi
Datum Objave: 19.1.2023 ob 07:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: