Bučna juha

Upamo, da se še niste naveličali buč.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10–15 minut.

Sestavine

– 1 kg bučnega mesa
– sol, poper
– četrt gomolja zelene
– žlička karija
– ščep kumine
– malo maščobe za praženje
– bučno olje

Priprava

1. Bučo olupimo, zeleno očistimo in narežemo na večje kose. Vso zelenjavo damo v lonec, začinimo s karijem, kumino, na hitro popražimo na maščobi, nato zalijemo z vodo. Solimo, popramo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 10–15 minut, da se zelenjava zmehča.

2. Zdaj zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v gosto kremno juho, po potrebi prilijemo vodo ali jušno osnovo.

3. Ponudimo jo z brizgom bučnega olja za začetek obroka, po njej pa ocvrto cvetačo in solato iz radiča, kuhanega fižola, zabeljeno s toplimi ocvirki, kockami slanine ali popečenimi kockami tofuja.

Različica: Zelena da tej juhi malce poseben okus. Če vam ni ljub, jo izpustite.

Opomba: Nekatere buče, bolj ali manj večina pravzaprav, imajo v tem času že zelo trdo lupino. Lupiti jih je težko in nevarno opravilo. Veliko hitreje gre, če bučo prej spečete v pečici v kosih, potem gre lupina stran, kot bi mignil.

Naredimo vnaprej: Lahko uporabite paketek bučnega pireja od srede, tako bo juha res hitro skuhana, ali sveže bučno meso, če ste ga dobro shranili v hladilniku. Ali skuhate juho vnaprej in naslednji dan le pogrejete.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Lazanja z ribami

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana