Bučna pita brez peke

Ta recept za bučno pito nam bo pomagal usvojiti nove načine (in izraze, kot je bučno maslo).

Sestavine

Bučno maslo

  • 0,5 kg mesa buče (olupljenega in narezanega na kocke)
  • pol skodelice vode
  • pol do 1 skodelica sladkorja
  • žlička cimeta
  • po četrt žličke cimeta, ingverja, muškatnega oreščka in žbic

Nadev

  • 230 g kremnega sira (sobne temperature)
  • četrt skodelice rjavega sladkorja
  • pol žličke mletega cimeta
  • 2 skodelici stepene smetane

Podlaga

  • 200 g piškotov speculaas, maslo in sol po okusu

Priprava

1. Bučno maslo najlažje pripravimo tako, da meso buče v kozici dušimo z vodo, dokler se ne razpusti.

2. Zmeljemo v multipraktiku ali pretlačimo skozi gosto sito, nato preložimo v ognjevarno kozico, dodamo sladkor in začimbe ter v pečici, ogreti na 120 stopinj, reduciramo, da izpari večina vode. Bučno maslo je pripravljeno, ko je tako gosto, da se drži žlice, če jo obrnemo na glavo.

3. Nato se lahko lotimo pite: ko se bučno maslo ohladi, ga pri srednji hitrosti mešalnika stepamo s krem­nim sirom, sladkorjem in nekaj dodatnega cimeta, dokler ni zmes gladka in povezana. Na koncu vmešamo še za dve skodelici stepene smetane.

4. Piškote speculaas zmeljemo v drobtine, jih prepojimo z dovolj stopljenega masa, da dobimo zmes, ki jo je mogoče oblikovati. Posolimo, ravno toliko, da se malce čuti, ne pa preveč.

5. V pekač za pite razporedimo piškotno zmes in jo s pritiskanjem ob dno učvrstimo.

6. Na piškotno dno razporedimo bučni kremni nadev, poravnamo in damo v hladilnik za nekaj ur, da se učvrsti.

Namig: Če se ne boste ukvarjali z dolgotrajno pripravo reduciranega bučnega pireja, lahko dodate kar navadnega, vendar manj, ker vsebuje več vode: skodelico bučnega masla lahko nadomestite s 3/4 skodelice navadnega pireja oziroma še manj, če je v buči več tekočine.

Fotografija: Mavric Pivk

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed