Bučni zavitek

Sredi tedna vam predlagamo zavitek malce drugače, z žličko sladkorja za spodbudo.

Priprava 20 minut, čas peke 25–30 minut.

Sestavine

– zavitek svežega vlečenega testa
– 1 kg mesa katerekoli buče
– 2–3 žlice sladkorja, malo olja
– mleti cimet in klinčki
– lupinica in sok pol limone
– 3 žlice kisle smetane za premaz

Priprava

1. Bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo 10 minut.

2. Pečico vklopimo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.

3. Večji prtič potresemo z moko, nanj razprostremo prvi list testa, če imamo več prostora, pa kar vseh šest listov.

4. Bučno meso dobro ožamemo, nato pa pomešamo s sladkorjem, limoninim sokom in začimbami.

5. Na spodnjo polovico testenih listov naložimo nadev, preostalo polovico pa pokapamo z oljem. S prtičem jih zvijemo in položimo na pekač drugega ob drugega.

6. Postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Deset minut pred koncem zavitek premažemo s kislo smetano.

7. Napol ohlajenega ponudimo s sladkorjem po kakšni dobri mesno-zelenjavni enolončnici.

Opomba: Vlečeno testo lahko naredimo sami iz 250 g moke, 125–150 ml tople vode, 2 žlic olja in pol žličke soli. Po 30 minutah počitka ga razvlečemo in nato ravnamo enako kakor pri jabolčnem zavitku.
Različica: Odlično se ta kombinacija obnese z makom: 100–150 g mletega samo dobro vmešamo v bučno meso, potem ko ga ožamemo.
Poizkusite še: Gratinirane palačinke s skuto in slivovo marmelado

Fotografija: Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana