Odprta Kuhinja

Bujta repa

A+   A-
Zares zimska jed.


Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 40 minut.

Sestavine


- 0,5 kg kisle repe
- 0,5 kg svežih mesnatih svinjskih kosti
- 75 g prosene kaše
- 3 stroki česna, manjša čebula
- žlica moke, 2 žlički mlete rdeče paprike
- lovorov list, poper, sol po potrebi

Priprava


1. Mesnate kosti narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.

2. Zatem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.

3. Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in svetlo prepražimo.

4. Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo kakšni 2 minuti.

5. Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Solimo po okusu in ponudimo kot prilogo s popečenim svinjskim zrezkom.
Različica: V jed tik pred koncem kuhanja vmešajte žlico ali dve kisle smetane. Svinjsko meso narežite na kose in dodajte v lonec v bujto repo. Z malo več vode postane bujta repa glavna jed, nekakšna enolončnica.

Nasvet: Proti koncu zimske sezone je kisana repa vedno bolj kisla, zato jo boste najverjetneje morali oplakniti.

Naredimo vnaprej: Se razume. Bujta repa je celo veliko boljšega okusa, če je vsaj enkrat pogreta.

Poizkusite še: Pečeni fižol s panceto

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 16.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: