Odprta Kuhinja

Če boste paradižnike shranili tako, bodo ostali sveži precej dlje

Fotografija: isayildiz/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Sezona paradižnika je tu in preverili smo, kako ga je najbolj pametno shranjevati.


Na vrtovih je že pričel zoreti paradižnik, polno pa ga je tudi v trgovinah in na stojnicah tržnic. Nič čudnega, gre za eno najbolj priljubljenih poletnih vrst zelenjave, ki vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, vlaknin, pa tudi tekočine, ki je moramo poleti čim več vnesti v telo. Paradižnik je zato dobro vedno imeti na zalogi, kako pa ga shraniti, da bo kar najdlje ostal svež?

Na portalu The Kitchn so opravili test, kakšen način shranjevanja paradižnikov zagotavlja njihovo najdaljšo svežino. Saj veste, če jih hranimo na kuhinjskem pultu, jih kaj hitro pobere, v hladilniku pa jih že po nekaj dneh zajame plesen. No, kljub vsemu je hladilnik dobra izbira, največjo vlogo pa igra dejstvo, kako paradižnik položimo.

Lepilni trak in prava postavitev


Verjetno si mislite, da smo padli na glavo, a kot pišejo na omenjenem portalu, bi v resnici na glavo morali postaviti paradižnike. Na polico bi jih namreč morali postaviti tako, da stojijo na zelenem peclju. Na ta način zagotovimo, da zrak okoli sadeža ves čas kroži in tako ne tvegamo, da bi se pod njim razvile bakterije ali plesen. Na ta način bodo paradižniki tudi po desetih dneh v hladilniku še vedno videti popolnoma sveže. Tudi takšnega okusa bodo.

Če pa želimo življenjsko dobo paradižnikom še podaljšati, čez pecelj prilepimo majhen košček lepilnega traku. Na ta način naj bi paradižnik še dodatno zaščitili pred vdorom bakterij in plesni, katerih spore se morda nahajajo na podlagi, kamor sadež odložimo.
Preberite še: To nujno naredite s praznim kozarčkom čokoladnega namaza

Fotografija: isayildiz/Getty Images
Datum Objave: 28.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

paradižnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja