Če imate pločevinko fižola, naredite te izvrstne fižolove žličnike

Fižolovi žličniki so slastna priloga, ki se odlično poda tako k žmohtnim kmečkim jedem s kislim zeljem ali repo v glavni vlogi kot številnim enolončnicam.

Prav nihče pa te ne bo postrani pogledal, če jih pomlatiš skupaj s pečenko in njeno omako. Odlikujeta jih vsestranskost in preprosta priprava, zaradi česar ni treba čakati na nedeljo, da si jih privoščiš. Življenje zajemi s polno žlico fižola!

Fižolovi žličniki z zaseko

  • pločevinka rdečega fižola
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • 7–9 žlic moke
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • 2 ščepca soli
  • ščepec popra
  • 3 žlice zaseke

Priprava

1. Fižol odcedimo in prihranimo tekočino. Stresemo ga v sekljalnik in prilijemo tri žlice njegove tekočine. Zmeljemo ga v fin pire.

2. Fižolov pire zmešamo s kislo smetano in jajcem.

3. Začinimo s soljo, poprom in česnom v prahu.

4. Moko dodajamo postopoma, da ne postane masa pregosta – z vilicami jo moramo premešati brez težav.

5. Oblikovanje in kuha: velik pisker napolnimo z vodo, ki jo pošteno solimo in zavremo. Pograbimo dve žlici – z eno zajamemo maso, z drugo jo postrgamo v krop. Žlici vsake toliko potunkamo v vodo, da se masa pri oblikovan­ju ne sprime nanju.

6. Ko žličniki priplavajo na vrh, jih pustimo še kako minuto, nato pa jih s penovko poberemo in odložimo v skledo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

7. Zabela: v manjši ponvi na srednje močnem ognju segrejemo zaseko in jo popražimo. Z njo polijemo po kupčku žličnikov.

Priporočamo še: Dušena kisla repa, pripravljena kot segedin
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana