Odprta Kuhinja

Če imate vrečko jajčnih vlivancev, skuhajte to božansko kosilo

Odpri galerijo
A+   A-
Hitro skuhano kosilo za zimske dni, za katerega potrebujemo le nekaj preprostih sestavin, kot so jajčni vlivanci, zelje in slanina.


Poznate tole? »Osemnajstkrat zelja, pa je spet nedelja!« Šest dni v tednu po trikrat na dan so nekdaj jedli zelje, sveže (sladko) ali kislo, v različnih jedeh, največkrat pa kuhano, seveda že od zajtrka naprej. Ne verjamem, da je veliko takih, ki danes še začnejo dan z zeljem, a vseeno lahko številni naštejemo vsaj tri obroke z zeljem na teden. Kajti zelje je zdravo, zelje razstruplja, zelje je poceni in zelje je brez kalorij, da smo aktualni. Tokrat ni ne v solati ne kislo ob pečenici, ampak skupaj z jajčnimi vlivanci v ponvi kot glavna jed.

Koristen nasvet: Najlaže pražimo oziroma pečemo v ponvi s premazom proti prijemanju. Če imamo premajhno ponev, izberemo lonec ali pražimo v dveh delih. Jed ponudimo kot glavno jed ob solati, brez težav pa tudi z golažem ali zrezki v omaki.

Jajčnih vlivancev ali špeclov pa se lahko lotite tudi sami. Krasen recept najdete TUKAJ.

Jajčni vlivanci z zeljem in slanino


Za 4 osebe.

  • 1 čebula

  • por

  • 1/4 ali 1/2 glave zelja

  • 100 g mesnate slanine, pancete ali šunke

  • sol, poper, muškatni orešček

  • 500 g jajčnih vlivancev

  • 2 žlici masla

  • po želji trd (kozji) sir ali mocarela


Priprava


1. Čebulo prerežemo na pol in nato na tanke rezine, por na kolesca, slanino pa na kocke ali rezine in vse v večji ponvi svetlo popražimo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.

2. Medtem narežemo zelje na rezance, nekoliko širše kot za solato, in ga stresemo v ponev k čebuli ter dušimo 5 minut, da zelje oveni.

3. Preložimo na krožnik ali v skledo.

4. V večjem loncu zavremo slano vodo, v krop stresemo vlivance in jih kuhamo 5 minut. Kuhane odcedimo.

5. V ponvi raztopimo maslo, v njem popečemo kuhane vlivance, nazadnje dodamo zelje, premešamo in ponudimo. Po želji potresemo z naribanim trdim sirom ali mocarelo, ki se na toplih vlivancih privlačno raztopi.
Priporočamo še: Klobase: katere lahko pojemo takoj, katere pa moramo skuhati

Naslovna fotografija: iko636/Getty Images
Deloindom.si: Iznajdljiv trik s košem za smeti, ki vam bo olajšal menjavanje vrečk
Datum Objave: 6.1.2023 ob 16:01

Več iz te teme:

prilogešpeclijajčni vlivanci

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.