
Češnje v sirupu bodo zvezda pri postrežbi sladic. Z njim prelijte kolače, sladoled, izboljšajte cesarski praženec …
Takšen sirup je rešilna bilka za takrat, ko bi nekaj sladkega, pa nimate ne časa ne volje, da bi začeli z ustvarjanjem. Iz zamrzovalnika pograbite sladoled in ga preprosto dopolnite s tem odličnim shrankom. Tudi ostale dobrote, denimo zavitki, panakota, kreme, strjenke in še bi lahko naštevali, bodo v družbi omamnih češenj dobesedno zacveteli. Mi smo dišečo in svetlečo polivko dodali tudi na naše jogurtovo pecivo.
Iz priporočenih količin smo skuhali približno štiri manjše kozarčke.
Češnje v sirupu
- 500 g češenj
- 200 ml portovca ali terana
- 3 cimetove palčke
- 300 ml vode
- 100 g sladkorja
Priprava
1. Kozarčke za vlaganje očistimo in segrevamo približno 10 minut na 100 stopinjah. Češnjam odstranimo koščice.
2. Vse sestavine stresemo v posodo, premešamo in postavimo na ogenj. Ko zavre, kuhljamo približno 20 minut, da se sirup zgosti.
3. Še vročega prelijemo v kozarčke in tesno zapremo.
Namig: Za brezalkoholno različico namesto vina uporabite češnjev ali višnjev sok.
Priporočamo še: Če ostane posoda v pomivalnem stroju umazana, najprej preverite to
Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult 316, BIC Ljubljana
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar