Najbolj preprosto češnjevo pecivo na lončke

Kultni recept, prijatelj vsake gospodinje. Kolač je lahko višji, kot naš, lahko pa tudi pečen v večjem pekaču in visok le nekaj centimetrov.

Vsaj nekaj nam gre na roko! Letos sadje – kjer ne bo toče – bo! Češnje so dober znak: toliko jih je, da ostajajo za kuhanje marmelade in pripravo sladic. Kako te sadeže kar se da preprosto izkoristiti za še več užitka? To je naš predlog, ki sta se ga lotili inštruktorica kuharstva Neli Selan in slaščičarka Lea Sterle iz Kulta 316.

Češnjevo pecivo na lončke

  • lonček navadnega jogurta
  • 2 jogurtova lončka moke
  • zavitek pecilnega praška
  • 1 jogurtov lonček sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1/2 jogurtovega lončka olja
  • naribana lupinica limone
  • šilce ruma ali žganja
  • 250 g izkoščičenih in odcejenih češenj

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180 stopinj in namastimo podolgovat pekač za kruh ali kak drug pekač obložimo s peki papirjem.

2. V posodo damo jogurt, moko, sladkor, pecilni prašek, vaniljev sladkor, nato jajci in maščobo ter zmešamo v gladko, precej tekoče testo.

3. Nazadnje vmešamo še limonovo lupinico in rum. Prelijemo v pekač in posujemo s češnjami (nekoliko se bodo ugreznile). Pika na i je sladkor, ki ga potresemo po vrhu, ta bo karameliziral in zahrustal.

3. Pečemo približno pol ure, odvisno od višine kolača. Preverimo z zobotrebcem.

Namig: Tole bo nesramno dobro še toplo in z malo sladke smetane.
Priporočamo še: 5 idej za češnjev zavitek

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult 316, BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Deloindom: To se bo zgodilo, če boste v odtok zlivali vrelo vodo
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed