Odprta Kuhinja

Čebulna juha z lečo

Božanska juha za zimske dni. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Francoska klasika na veganski način.

Čebulna juha, ki je prava uteha v zimskih dneh, vas bo navdušila z globino okusa.

 

 

 

Sestavine

 


  • 100 g zelene leče

  • lovorov list

  • 600 g čebule

  • veliko timijana

  • žlička začimb za zelenjavno juho

  • žlička kvasovih kosmičev

  • rastlinsko mleko

  • sol in poper

  • olje

  •  

Priprava


1. Lečo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega. Dodamo lovorov list, ne solimo, to je pomembno.

2. Najzahtevnejši del recepta je priprava čebule: potrpežljivo jo pražimo v veliki kozici na kar precej olja ob stalnem mešanju in pri nizki temperaturi. Vmes solimo, začinimo s timijanom in poprom. Po približno pol ure se bo zmehčala. Polovico preložimo v majhen blender, k preostali čebuli pa dodamo kuhano lečo in začinimo z začimbami za zelenjavno jušno osnovo (peteršilj, zelena, pastinak, šetraj ...). Juha naj bo gosta in močno začinjena.

3. Čebulo v blenderju gladko zmeljemo s kvasovimi kosmiči. Prilijemo le toliko olja in rastlinskega mleka, da nastane gost namaz. Morda še dosolimo in popramo.

4. Francosko štruco narežemo na rezine, nežno popečemo in namažemo s čebulnim namazom. Ponudimo k juhi. Vse naj bo vroče.

 

 

Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika


Fotografija: Sonja Ravbar

 

Datum Objave: 11.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicejuhalečačebulna juha

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja