Čebulna juha z lečo

Francoska klasika na veganski način.

Čebulna juha, ki je prava uteha v zimskih dneh, vas bo navdušila z globino okusa.

Sestavine

  • 100 g zelene leče
  • lovorov list
  • 600 g čebule
  • veliko timijana
  • žlička začimb za zelenjavno juho
  • žlička kvasovih kosmičev
  • rastlinsko mleko
  • sol in poper
  • olje

Priprava

1. Lečo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega. Dodamo lovorov list, ne solimo, to je pomembno.

2. Najzahtevnejši del recepta je priprava čebule: potrpežljivo jo pražimo v veliki kozici na kar precej olja ob stalnem mešanju in pri nizki temperaturi. Vmes solimo, začinimo s timijanom in poprom. Po približno pol ure se bo zmehčala. Polovico preložimo v majhen blender, k preostali čebuli pa dodamo kuhano lečo in začinimo z začimbami za zelenjavno jušno osnovo (peteršilj, zelena, pastinak, šetraj …). Juha naj bo gosta in močno začinjena.

3. Čebulo v blenderju gladko zmeljemo s kvasovimi kosmiči. Prilijemo le toliko olja in rastlinskega mleka, da nastane gost namaz. Morda še dosolimo in popramo.

4. Francosko štruco narežemo na rezine, nežno popečemo in namažemo s čebulnim namazom. Ponudimo k juhi. Vse naj bo vroče.

Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika

Fotografija: Sonja Ravbar

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana