Čebulna juha z lečo

Francoska klasika na veganski način.

Čebulna juha, ki je prava uteha v zimskih dneh, vas bo navdušila z globino okusa.

Sestavine

  • 100 g zelene leče
  • lovorov list
  • 600 g čebule
  • veliko timijana
  • žlička začimb za zelenjavno juho
  • žlička kvasovih kosmičev
  • rastlinsko mleko
  • sol in poper
  • olje

Priprava

1. Lečo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega. Dodamo lovorov list, ne solimo, to je pomembno.

2. Najzahtevnejši del recepta je priprava čebule: potrpežljivo jo pražimo v veliki kozici na kar precej olja ob stalnem mešanju in pri nizki temperaturi. Vmes solimo, začinimo s timijanom in poprom. Po približno pol ure se bo zmehčala. Polovico preložimo v majhen blender, k preostali čebuli pa dodamo kuhano lečo in začinimo z začimbami za zelenjavno jušno osnovo (peteršilj, zelena, pastinak, šetraj …). Juha naj bo gosta in močno začinjena.

3. Čebulo v blenderju gladko zmeljemo s kvasovimi kosmiči. Prilijemo le toliko olja in rastlinskega mleka, da nastane gost namaz. Morda še dosolimo in popramo.

4. Francosko štruco narežemo na rezine, nežno popečemo in namažemo s čebulnim namazom. Ponudimo k juhi. Vse naj bo vroče.

Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika

Fotografija: Sonja Ravbar

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed