Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika

Korenčkov losos bo odličen na rahlo popečenem toastu, namazanem z veganskim maslom, ali na rženem kruhu z domačim sirnim namazom. Okus je pravo odkritje!

Brez panike! Jedi ne manjka duhovitosti, ima pa tudi okus, ki osvoji. Priprava ni zahtevna, poigrati se je treba le z nenavadnimi sestavinami, kot je tekoči dim. Losos je pač najboljši dimljen. Na hitro sem preverila in na spletu našla kar nekaj ponudnikov naravne arome dima v prahu ali tekočini. Jaz sem uporabila tekočino. Steklenička vas bo stala le nekaj evrov, in ker se uporabi le nekaj kapljic, jo boste lahko posojali tudi prijatel­jem.

Skratka, zelo zabavna novost v kuhinji, še posebno če se poigravate z veganiziranjem. Že razmišljam, kako bi izumila pršut. Alge v kosmičih so naslednja stvar, ki bo obogatila vašo kuhinjo. Dovolj je že ščepec, da dobi jed neki skrivnosten okus, nihče pa ne bo ugotovil, od česa. Skrivna sestavina je adut vsakega kuharja.

Vse količine so za dve osebi, za degustacijo ali kot del večjega jedilnika. Za samostojno jed je treba sestavine podvojiti.

Sestavine

  • dva korenčka, 2 žlici sojine omake
  • pol čajne žličke tekočega dima, pol žličke alg v kosmičih (nori, dulse ali wakami)

Priprava

1. Izberemo korenčke srednje debeline in dolžine: takšni bodo pravi za tako tanke rezine, da se skoraj vidi skoz­nje, in ravno prav dolgi, da rezine zvijemo v kratek zvitek.

2. Ostrgan korenček narežemo z lupilcem za zelenjavo. Uporabimo samo lepe rezine.

3. Pripravimo marinado: zmešamo sojino omako, dim in alge.

4. Rezine korenčka blanširamo v rahlo slani vodi približno 3 minute; naj bodo toliko mehke, da se zlahka zvijejo. Odcedimo jih na cedilu, nato še na prtiču in nujno tople polagamo v marinado. Če je treba, previdno jih obrnemo, da bodo vse lepo marinirane. (Ker gredo v isti posodi v hladilnik, je najbolj praktično, da izberemo nizko kvadratno posodico s pokrovom.)

5. Korenček mariniramo v hladilniku vsaj 12 ur.

Priporočamo še: Za vas kuhamo: Beba in Hana Splichal, mama in hči, ki nas navdušujeta za vegansko hrano

Fotografija: Sonja Ravbar

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed