Čemaževa kremna juha

Krepko pekoča in lepo zelena.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 4 krompirji
– 200 g zamrznjenega graha
– 2 krepki pesti čemaža
– sol
– 1–1,5 l jušne osnove ali vode
– kisla smetana po okusu

Priprava

1. Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.

2. Medtem grobo narežemo čemaž.

3. V lonec h krompirju dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.

4. S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopno prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.

Opomba: Zaradi graha postane juha krepko zelena, ravno takšna, kot pričakujemo od čemaža.
Nasvet: Morda bo palični mešalnik za čemaževe liste prešibak in se bodo navijali na rezilo, namesto da bi jih to nasekljalo. Svetujem, da uporabite mešalnik za smutije.
Namig: Če vam ostane kaj juhe, jo shranite za naslednji dan. Brez težav odišavi, začini in malo obarva omako za testenine.
Naredimo vnaprej: Lahko, vendar lepa zelena barva se žal ne bo ohranila.
Ali ste vedeli: Krompir in grah vsebujeta škrob, ki je glavni naravni zgoščevalec juh.
Priporočamo še: Božanski arancini

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed