Odprta Kuhinja

Čemaževa kremna juha

Čemaževa kremna juha (Krištof Koman)
Odpri galerijo
A+   A-
Krepko pekoča in lepo zelena.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

  • 4 krompirji
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 2 krepki pesti čemaža
  • sol
  • 1–1,5 l jušne osnove ali vode
  • kisla smetana po okusu

Priprava

  1. Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.
  2. Medtem grobo narežemo čemaž.
  3. V lonec h krompirju dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.
  4. S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopno prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.

 

Priporočamo še: Božanski arancini


Fotografija: Krištof Koman

 

Datum Objave: 22.3.2019 ob 13:03

Več iz te teme:

grahjuhe in enolončnicečemažčemaževa juha

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.