Odprta Kuhinja

Čemaževi kruhki: izvrstni ob jedeh z žara

Odpri galerijo
A+   A-
Prikupno za oči in izvrstno za brbončice. Tudi tako lahko popestrimo peko krušnih dobrot.


Začenja se sezona žara, ki obvezno narekuje tudi zanimive kruhe. Lepinje so klasika, čemaževi kruhki pa posebnost, ki vas bo zagotovo navdušila. Ta recept boste lahko uporabili tudi z drugimi nadevi, sicer pa priporočamo, da si čemažev pesto naredite na zalogo.

Sestavine za 10 kosov



  • 300 g moke

  • čajna žlička soli

  • 30 g svežega kvasa

  • čajna žlička sladkorja

  • moka za oblikovanje

  • 190 ml mlačne vode

  • 30 ml oljčnega olja

  • 4 žlice oz. približno 200 ml čemaževega pesta


Pesto

  • šopek čemaževih listov (naberemo čim manjše in mlade)

  • olje

  • pinjole ali drugi oreščki


Priprava


1. Pesto pripravimo tako, da v multipraktiku zmeljemo vse sestavine. Olja prilijemo toliko, da je zmes mazava – naj bo nevtralnejšega okusa, da ne bo tekmovalo s česnovim.

2. Pripravimo testo: moko in sol pomešamo.

3. Kvas, sladkor in mlačno vodo pomešamo in pustimo stati približno 5 minut, da kvasovke oživijo.

4. Kvasec z oljem primešamo moki, dodamo oljčno olje in zamesimo testo, ki ga nato pokrijemo in pustimo vzhajati približno uro.

5. Pečico vključimo na 165 stopinj, pripravimo plitek pekač in ga obložimo s peki papirjem.

6. Testo razvaljamo za pol prsta debelo in namažemo s pestom od roba do roba (kot bi delali potico), nato zvijemo v rulado.

7. Narežemo vsaj 5 cm široke štrukeljčke in vsakega na sredini z držalom kuhalnice ali drugo palčko pritisnemo proti dnu.

8. Pustimo jih počivati še 10–15 minut, nato jih damo v pečico in pečemo 30 minut. Ponudimo tople.
Priporočamo še: Kako shraniti čemaž: 4 izvrstni načini, ki jih še ne poznate
Datum Objave: 4.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: