Čemaževi kruhki: izvrstni ob jedeh z žara
Odpri galerijo
A+ A-
Prikupno za oči in izvrstno za brbončice. Tudi tako lahko popestrimo peko krušnih dobrot.
Sestavine za 10 kosov
- 300 g moke
- čajna žlička soli
- 30 g svežega kvasa
- čajna žlička sladkorja
- moka za oblikovanje
- 190 ml mlačne vode
- 30 ml oljčnega olja
- 4 žlice oz. približno 200 ml čemaževega pesta
Pesto
- šopek čemaževih listov (naberemo čim manjše in mlade)
- olje
- pinjole ali drugi oreščki
Priprava
1. Pesto pripravimo tako, da v multipraktiku zmeljemo vse sestavine. Olja prilijemo toliko, da je zmes mazava – naj bo nevtralnejšega okusa, da ne bo tekmovalo s česnovim.
2. Pripravimo testo: moko in sol pomešamo.
3. Kvas, sladkor in mlačno vodo pomešamo in pustimo stati približno 5 minut, da kvasovke oživijo.
4. Kvasec z oljem primešamo moki, dodamo oljčno olje in zamesimo testo, ki ga nato pokrijemo in pustimo vzhajati približno uro.
5. Pečico vključimo na 165 stopinj, pripravimo plitek pekač in ga obložimo s peki papirjem.
6. Testo razvaljamo za pol prsta debelo in namažemo s pestom od roba do roba (kot bi delali potico), nato zvijemo v rulado.
7. Narežemo vsaj 5 cm široke štrukeljčke in vsakega na sredini z držalom kuhalnice ali drugo palčko pritisnemo proti dnu.
8. Pustimo jih počivati še 10–15 minut, nato jih damo v pečico in pečemo 30 minut. Ponudimo tople.
Priporočamo še: Kako shraniti čemaž: 4 izvrstni načini, ki jih še ne poznate
Datum Objave: 4.5.2021 ob 08:05