Češnjev džem s čokolado
A+ A-
Klasična kombinacija okusov.
Sestavine
- 2 kg češenj (neto, brez koščic)
- sok 1 ½ limone
- 500 g sladkorja
- ščep cimeta
- žlica ruma
- 2 koščka črne čokolade
- 15 g agar-agarja
Priprava
1. Češnjam odstranimo koščice in jih pokapamo z limonovim sokom. Premešamo in pustimo stati v hladilniku vsaj uro, lahko tudi čez noč.
2. Lonec s češnjami postavimo na ogenj in začnemo kuhati. Kuha naj se toliko časa, da večina tekočine izhlapi (približno 45 minut).
3. Vse skupaj stresemo na cedilo, da ločimo tekočino in kuhane češnje. (Jaz sem dobila 500 ml češnjeve vode.)
4. Kolikor je češnjeve vode, toliko dodamo sladkorja (če so češnje sladke, je lahko sladkorja manj) ter skuhamo sirup, ki mu pozneje dodamo kuhane češnje, čokolado, rum in cimet.
5. Kuhamo še približno 20 minut, primešamo agar-agar in pustimo vreti še 5 minut, nato napolnimo v tople kozarce.
6. Kozarce zapremo, pokrijemo z odejo in pustimo, da se marmelada popolnoma ohladi.
7. Marmelado hranimo na hladnem, ko jo odpremo, pa v hladilniku.
Priporočamo še: VIDEO: Najboljša marelična marmelada z malo sladkorja
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 26.6.2018 ob 07:06