Češnjev štrudelj kot vozliček

Vam pride na misel kak nasvet, kako bi se dalo to narediti s češnjevim štrudljem – da ni treba vilic, pa da se rdeči sadeži ne kotalijo ven? Predlagamo takole.

Jasmina Pirnar Krope – Yaska že nekaj časa ustvarja krasne zgodbe o kuhanju za družino in mi mislimo, da je v tem najboljša. Prosili smo jo: »Piknik. Ampak zavij po svoje.« Pojdite s svojimi dragimi zunaj uhojenih poti tako izletniško in popotniško kot kuharsko. Drobne drugačnosti bodo poskrbele, da boste ustvarjali trajne spomine.

Jasmina je pripravila polno košarico dobrot, razkrili smo vam že njen dalmatinski soparnik, tokrat so na vrsti češnjevi vozlički, prihodnji teden pa podelimo še dva recepta. Vprašanje, o katerem smo tokrat razmišljali, je bilo: ali je mogoče nekatere znane, priljubljene recepte malce preoblikovati, pripraviti tako, da bodo jedi bolj priročne za piknik.

»Domač štrudelj za piknik v naravi rada pripravim v manjši, tako rekoč porcijski obliki oziroma v obliki vozličkov, saj jih je tako lažje in bolj praktično transportirati, pa tudi bolj fini so za pojesti, saj ne potrebujemo noža oziroma pribora. Pa še druge prednosti so: za vozličke nam testa ni treba raztegniti čisto na tanko, tako da je priprava precej hitra. Če se v zadnjem trenutku odločimo za piknik in si izrecno zaželimo domač štrudelj, lahko seveda uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo. Sama sicer menim, da je, kadar je časa dovolj, to skoraj greh, saj je razlika v okusu in hrustljavosti res velika. Zelo lepo se vozlički spečejo tudi s svežim listnatim testom, štrudelj v tem primeru pripravimo po enakem postopku kot z vlečenim testom,« pravi Jasmina.

Aktualno: Žar: pomembna dejstva, ki jih morate poznati za dobro pripravljene jedi
Zavijte po svoje!

Vozlički s češnjami

Za 6 kosov.

Vlečeno testo

 • 400 g namenske ali navadne gladke moke
 • 250 ml mlačne vode
 • 2 žlici olja
 • žlička soli

Nadev

 • 80 g masla
 • 600 g očiščenih češenj
 • 4–5 žlic sladkorja
 • zavitek vaniljevega sladkorja
 • 8 zdrobljenih navadnih maslenih piškotov
 • 80 ml sladke smetane
 • maslo za premaz testa in pekača
 • netopni sladkorni posip (kristalčki)

Priprava

1. Naprej testo: v posodo presejemo moko, naredimo jamico in dodamo druge sestavine. Z mešalnikom mešamo približno 8 minut, da nastane lepo gladko, svetleče in prožno testo. Predenemo ga na delovno površino in še z rokami zgnetemo v kepo z gladko površino, nato ga vrnemo v namaščeno posodo in po vrhu malce naoljimo. Pokrijemo in testo pustimo počivati vsaj 15 minut.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.

3. Pripravimo nadev: češnje operemo, izkoščičimo, stresemo v posodo ter dodamo obe vrsti sladkorja, smetano in zdrobljene piškote. Premešamo.

4. Delovno površino rahlo pomokamo in testo razrežemo na 6 enakih delov. Vsak košček testa razvaljamo na približno 50 x 15 cm velike pravokotnike.

5. Vsak pravokotnik premažemo s stopljenim maslom, češnjev nadev razporedimo zgolj v eni črti vzdolž testa, ne do robov, nato pa na vsaki strani testo zavihamo 2 cm čez nadev (da ne steče ven) in zavijemo v zavitek.

6. Iz zavitka oblikujemo vozliček.

7. Zavitke oziroma vozličke polagamo na pekač, čim bolj narazen, jih premažemo z raztopljenim maslom ter posujemo z netopnimi sladkornimi kristali. Pečemo 35–45 minut oziroma dokler se testo ne zapeče lepo zlato rjavo.

Namig: Če uporabljamo zamrznjene češnje, priporočam, da jih najprej popolnoma odmrznemo in šele nato mehke uporabimo v štrudlju, sicer se lahko zgodi, da testo pri peki preveč razpoka.
Preberite tudi: 5 pravil za pripravo dobrega bezgovega sirupa
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed