Čevapčiči: odličen recept, da jih bomo končno lahko naredili sami
Odpri galerijo
A+ A-
Prvi recept iz knjige Balkan ekspres, zapisan v poglavju Top 10. To je osnovni recept, prilagojen kompromis in solidna osnova za vse domače piknike, zapiše Matej Fišer.
Kot pravi Matej Fišer, nekakšne integrirane balkanske kuharske knjige, ki bi združevala tako tradicionalne recepte kot novejše odmike od klasike, pač ni bilo. Zato se je po pogovoru z Valentino Smej Novak iz založbe Vida lotil dela: zatopil se je v recepte, govoril s številnimi kuharicami in kuharji, ki balkansko kuharijo obvladajo do popolnosti, tja do Beograda je obiskal izstopajoče moderne restavracije, ki se sicer naslanjajo na klasiko, a jo predstavljajo na svoj način. Več o knjigi Balkan ekspres preverite tukaj, mi pa se posvetimo kuhanju po napotkih, ki smo jih našli med platnicami.
Čevapčiči
Za 4 osebe.
- 700 g svinjskega mesa (pleče, bočnik, vrat)
- 300 g govejega vratu
- 3 žličke soli
- pol žličke mletega popra
- žlička sode bikarbone
- 200 ml gazirane mineralne vode
Priprava
1. Meso narežemo na kocke z robom 3 cm in zmeljemo v mesoreznici z nožem premera 8 mm.
2. Solimo in popramo, premešamo in še enkrat zmeljemo v mesoreznici z nožem premera 3 mm.
3. Dodamo sodo bikarbono in začnemo mešati. Postopoma prilivamo mineralno vodo. Mešamo tako dolgo, da masa postane kompaktna in se ne oprijema prstov.
4. Maso pustimo približno 6 ur na temperaturi do največ +4 °C. Nato jo posvaljkamo v čevapčiče premera 2 cm in dolžine 5 cm.
5. Pečemo na ogretem žaru, 6–8 minut: čevapčiči morajo biti zunaj lepo pečeni, znotraj pa še vedno sočni.
Priporočamo še: Pozabite na aperol spritz, to je hit tega poletja
Fotografija: Matej Fišer
Datum Objave: 19.6.2023 ob 09:06