Odprta Kuhinja

Cezarjeva solata s testeninami: perfektna za hitro kosilo, za na pot ali v službo

Cezarjeva solata s testeninami: perfektna za hitro kosilo, za na pot ali v službo FOTO: DronG/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Zunaj je vroče, zato nam teknejo hitra in osvežilna kosila, med katera zagotovo sodi ta recept.

Cezarjeva solata je ena izmed najbolj kultnih in najdemo jo na meniju mnogih restavracij. Mešanica hrustljave zelene solate, nežno pripravljenega piščanca, popečenih krutonov in kremaste polivke, pa je odlično kosilo, po katerem ne boste lačni. Sploh če dodamo še testenine!

Če ste naveličani piščanca, si solato omislite s steakom z žara, mesnimi kroglicami, sirom z žara ali z mariniranim tofujem.

Recept nam je na naši kuharski delavnici, kjer smo se posvetili poletnim solatam, sploh testeninskim (kaj vse smo se naučili, preberite TUKAJ) zaupala Nina Zorčič.

Udeleženke delavnice so solato še malce dekorirale s svežimi jagodami in listi bazilike. FOTO: Sonja Ravbar
Udeleženke delavnice so solato še malce dekorirale s svežimi jagodami in listi bazilike. FOTO: Sonja Ravbar

Cezarjevo polivko smo naredili malo bolj lahkotno za poletje in uporabili grški jogurt. FOTO: Sonja Ravbar
Cezarjevo polivko smo naredili malo bolj lahkotno za poletje in uporabili grški jogurt. FOTO: Sonja Ravbar

Tako pa je, ko cezarjevo solato zvrnemo iz kozarca za malico v službi. FOTO: Sonja Ravbar
Tako pa je, ko cezarjevo solato zvrnemo iz kozarca za malico v službi. FOTO: Sonja Ravbar

Cezarjeva solata s testeninami (recept)

Za eno osebo.

Preliv

  • 2 jedilni žlici (lahke) majoneze
  • 60 g grškega jogurta
  • 1 strok česna (drobno nariban)
  • 30 g parmezana (opcijsko)
  • 10 g olivnega olja
  • 15 g limoninega soka
  • sol, poper po okusu
  • 1 čajna žlička omake worchester
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 jedilna žlica vode (po potrebi)

Solata

  • 150 g zelene solate po izbiri (mehka, ledenka, itd.)
  • riban sir ali parmezan (okrušen na večje kose)
  • 80g testenin po izbiri
  • piščančji file, popečen na žaru
  • kuhano jajce

Priprava

  1. Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Narežemo jih na rezine ali majhne kocke.
  2. Testenine skuhamo na zob.
  3. Piščančji file začinimo po izbiri (sol, poper, česen v prahu itd.) in ga popečemo na rahlo naoljeni ponvi. Odstavimo in narežemo na trakce ali koščke.
  4. Pripravimo preliv: vse sestavine za preliv zmešamo in poskusimo. Po želji dodamo več začimb, za bolj redek preliv pa več vode.
  5. Solato operemo in natrgamo na manjše kose.
  6. Končna jed: v skledo ali na krožnik damo najprej preliv, nato ohlajene skuhane testenine. Zatem solato, koščke piščančjega fileja in jajce. Na vrhu pa še riban sir ali parmezan. Tega vrstnega reda se je še posebno dobro držati, če si solato zložimo v kozarec. Ko jo bomo zvrnili iz njega, jo bo na koncu objela kremasta cezarjeva omaka.

Vse te čudovito pisane solate so nam uspele na delavnici z Nino Zorčič. FOTO: Sonja Ravbar
Vse te čudovito pisane solate so nam uspele na delavnici z Nino Zorčič. FOTO: Sonja Ravbar

FOTO: Sonja Ravbar
FOTO: Sonja Ravbar

FOTO: Sonja Ravbar
FOTO: Sonja Ravbar

Datum Objave: 20.6.2025 ob 10:06

Več iz te teme:

PodravkaZlato poljekuharska delavnicaMu CuisineLjubljanske mlekarnetesteninetesteninska solataCezarjeva solata

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja