Cezarjeva solata s testeninami: perfektna za hitro kosilo, za na pot ali v službo

Cezarjeva solata je ena izmed najbolj kultnih in najdemo jo na meniju mnogih restavracij. Mešanica hrustljave zelene solate, nežno pripravljenega piščanca, popečenih krutonov in kremaste polivke, pa je odlično kosilo, po katerem ne boste lačni. Sploh če dodamo še testenine!
Če ste naveličani piščanca, si solato omislite s steakom z žara, mesnimi kroglicami, sirom z žara ali z mariniranim tofujem.
Recept nam je na naši kuharski delavnici, kjer smo se posvetili poletnim solatam, sploh testeninskim (kaj vse smo se naučili, preberite TUKAJ) zaupala Nina Zorčič.
Zakaj ta solata predstavlja železni repertoar mehiških restavracij?
Presenečeni boste, izvira namreč iz Mehike. Legenda pravi, da je leta 1924 ali 1927 Caesare Cardini na krožnik razporedil hrustljave lističe iz srčka romanske solate. Začinil jih je s svojo posebno omako in povrhu posul popečene krušne kocke. Menda je bilo treba to solato jesti kar z roko, saj lističev niti narezal ni, ampak jih je pustil kar cele.
Cardini je bil italijanski priseljenec, ki se je pred kakimi stotimi leti usidral v mehiškem mestu Tijuana – to leži ob meji z ZDA in je bilo zato že takrat priljubljeno med kalifornijskimi popotniki. Vodil je restavracijo Caesar's, kamor so radi zahajali hollywoodski zvezdniki in druge znane osebnosti. Caesar Cardini se je pozneje preselil v Ameriko, restavracija pa v Tijuani vse od leta 1927 stoji na istem mestu.
Zakaj je odprl restavracijo v Mehiki in ne v Ameriki? Pred stotimi leti je tam veljala prepoved trgovanja in točenja alkoholnih pijač, zato je večjo priložnost kot v ZDA, kamor se je sprva priselil iz Evrope, videl nekaj južneje. To morda malo zapleteno zgodbo omenjamo, ker po svoje daje prav tudi tistim, ki menijo, da je cezarjeva solata vsaj deloma italijanski oziroma ameriški izum.
Več o tej kultni jedi lahko preberete TUKAJ.



Cezarjeva solata s testeninami (recept)
Za eno osebo.
Preliv
- 2 jedilni žlici (lahke) majoneze
- 60 g grškega jogurta
- 1 strok česna (drobno nariban)
- 30 g parmezana (opcijsko)
- 10 g olivnega olja
- 15 g limoninega soka
- sol, poper po okusu
- 1 čajna žlička omake worchester
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 jedilna žlica vode (po potrebi)
Solata
- 150 g zelene solate po izbiri (mehka, ledenka, itd.)
- riban sir ali parmezan (okrušen na večje kose)
- 80g testenin po izbiri
- piščančji file, popečen na žaru
- kuhano jajce
Priprava
- Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Narežemo jih na rezine ali majhne kocke.
- Testenine skuhamo na zob.
- Piščančji file začinimo po izbiri (sol, poper, česen v prahu itd.) in ga popečemo na rahlo naoljeni ponvi. Odstavimo in narežemo na trakce ali koščke.
- Pripravimo preliv: vse sestavine za preliv zmešamo in poskusimo. Po želji dodamo več začimb, za bolj redek preliv pa več vode.
- Solato operemo in natrgamo na manjše kose.
- Končna jed: v skledo ali na krožnik damo najprej preliv, nato ohlajene skuhane testenine. Zatem solato, koščke piščančjega fileja in jajce. Na vrhu pa še riban sir ali parmezan. Tega vrstnega reda se je še posebno dobro držati, če si solato zložimo v kozarec. Ko jo bomo zvrnili iz njega, jo bo na koncu objela kremasta cezarjeva omaka.

Za vrhunske solate, ki bodo s popolno strukturo in harmoničnimi okusi letos poleti velikokrat na naših mizah, izberite testenine z dolgoletno tradicijo Zlato polje, narejene iz kakovostne pšenice. Naj bodo metuljčki, peresniki ali polnozrnate spirale – Zlato polje je vedno prava izbira za lahke, igrive in okusne poletne krožnike.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.

Mu Cuisine za ustvarjalnost v kuhinji!
Izdelki Mu Cuisine so ustvarjeni za kuhanje, spodbujajo domišljijo, radovednost in eksperimentiranje. Visoka kakovost izdelkov in tradicija v vaš dom prinašata užitek tako pri kuhanju kot pri obedu.
Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.
