Odprta Kuhinja

Cider: pozabljeno jabolčno vino starih časov, ki postaja pravi hit

Odpri galerijo
A+   A-
Minulo soboto je v prestolnici potekal prvi Slovenski dan ciderja ali po domače jabolčnega vina, na katerem se je predstavilo sedem proizvajalcev te osvežilne alkoholne pijače.


Starejše generacije se seveda spomnijo jabolčnega vina, ki ima v vsaki pokrajini, če ne kar vasi, svoje ime. Prleki mu pravijo jabošnica, Primorci žvižgavc, ponekod je tolkovec, tukla, bunkovec spet drugje kar mošt. Staro jabolčno vino je nekako šlo v pozabo, in če danes omenimo jabolčnik, večina pomisli na sok. A ker ima Slovenija bogato tradicijo v pridelavi jabolčnega vina, je pred leti na domačih zelnikih, ali bolje rečeno v sadovnjakih, zrasla ideja, da bi pijačo v sodobni, osveženi različici ponudili tudi današnjemu potrošniku oziroma pivcu. Tudi zaradi jezikovne zmede so se novodobni pridelovalci jabolčnega vina odločili, da mu dajo enotno, mednarodno uveljavljeno ime cider, ki sicer izvira iz angleščine.

Nižja vsebnost alkohola, različni stili


Kot nam je povedala Maja Pečar, ki je skupaj z bratom Boštjanom ustvarila znamko Malner cider, gre za alkoholno pijačo, ki nastane s fermentacijo jabolčnega soka, ki je lahko primarna ali sekundarna. Praviloma je cider pijača z nižjo vsebnostjo alkohola, lahko 4 ali 5 volumenskih odstotkov, kar je podobno pivu, pa vse do 8 odstotkov, kar ga približa lažjim vinom, kot je cviček. Stil ciderja je lahko raznolik, lahko je mirno ali peneče vino, lahko tudi z dodatkom ogljikovega dioksida, po besedah Maje Pečar pa je okus seveda odvisen tudi od sorte jabolk, iz katere cider pridelajo.

Sicer pa je cider ravno pravšnja osvežitev za vroče poletne dni, ki prihajajo, saj je lahek in osvežilen, pijemo ga za žejo ali skupaj s hrano. Seveda ne gre pretiravati, saj vsebuje vsaj toliko alkohola kot pivo, pred katerim ima eno prednost, ne vsebuje namreč glutena, kar je dobrodošla informacija za ljudi, ki imajo celiakijo. Poznavalci priporočajo, da ga ponudimo ohlajenega na temperaturo do sedem stopinj.
Priporočamo tudi: Baskovski cheesecake: slavni kolač, ki je prekrasno kremast

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: pilipphoto/Getty Images
Datum Objave: 6.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

jabolkajabolčno vinocider

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja