Odprta Kuhinja

Cimetov venček za popolno decembrsko sladkanje

Cimetov venček (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Adventni čas lahko obeležimo tudi s tem dišečim venčkom iz kvašenega testa, ki v sebi skriva bogat cimetov nadev.

Testo

  • 400 g bele pšenične moke (tip 500)
  • 6 g suhega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 220 ml mlačnega mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • žlička soli
  • 80 g masla (stopljenega)

Cimetov nadev

  • 40 g masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici cimeta

Drugo

  • jajce, zmešano z žlico vode ali mleka
  • sladkor v zrnih

Priprava

  1. Pripravimo testo: moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo raztopili sladkor, dodamo kvas, vaniljev sladkor, zmešana rumenjaka. Ob strani na moko dodamo še sol in začnemo mešati, pri tem pa počasi dolivamo stopljeno maslo. Z mešalnikom na hitro zmešamo, da dobimo gladko in prožno testo, ki se loči od posode.
  2. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja do dvojne prostornine.
  3. Velik plitek pekač obložimo s papirjem za peko.
  4. Priprava venčka: testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokot­nik dolžine 60 cm in širine 35 cm.
  5. Premažemo ga z raztopljenim maslom, nato posujemo sladkor in na koncu še cimet.
  6. Testo na tesno zvijemo v zvitek oziroma rulado in konca porežemo – biti mora enakomerno debel.
  7. Zvitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in oblikujemo v krog.
  8. Premažemo ga z jajcem, zmešanim z žličko vode, in posujemo s sladkorjem v zrnih.
  9. S škarjami približno šestnajstkrat pristrižemo vrh venčka po celotnem obodu, da dobimo nekakšne pristrižene rolice. Pokrijemo ga z bombažno krpo in pustimo vzhajati še 20 minut do pol ure. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj.
  10. Peka: venček pečemo približno 30 minut (če se po vrhu zelo zapeka, ga proti koncu peke pokrijemo z alufolijo). Pečenega vzamemo iz pečice in predenemo na servirni krožnik. Za bolj mehko skorjico ga pokrijemo z bombažno krpo (oprano brez detergenta).

Namig: Venček lahko spečemo, ohladimo, zavijemo v prozorno folijo za živila ter zamrznemo. Ko ga potrebujemo, pa zavitega odmrznemo na sobni temperaturi. Tako si prihranimo kar nekaj časa.

Želim vam, da se umirite, v sebi poiščete tisto iskrico otroka in se prepustite čarobnim trenutkom, ki nam jih prinese ta čas. (Foto: Sonja Ravbar)
Želim vam, da se umirite, v sebi poiščete tisto iskrico otroka in se prepustite čarobnim trenutkom, ki nam jih prinese ta čas. (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Čokoladni storži z rumom: preprosti, a tako impresivni (VIDEO)

Datum Objave: 30.11.2024 ob 08:11

Več iz te teme:

sladicekruhvenčekcimet

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar Krope (Yaska)Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!