Cimetov venček za popolno decembrsko sladkanje
Odpri galerijo
A+ A-
Adventni čas lahko obeležimo tudi s tem dišečim venčkom iz kvašenega testa, ki v sebi skriva bogat cimetov nadev.
Testo
- 400 g bele pšenične moke (tip 500)
- 6 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 220 ml mlačnega mleka
- 2 žlici sladkorja
- vaniljev sladkor
- žlička soli
- 80 g masla (stopljenega)
Cimetov nadev
- 40 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlici cimeta
Drugo
- jajce, zmešano z žlico vode ali mleka
- sladkor v zrnih
Priprava
- Pripravimo testo: moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo raztopili sladkor, dodamo kvas, vaniljev sladkor, zmešana rumenjaka. Ob strani na moko dodamo še sol in začnemo mešati, pri tem pa počasi dolivamo stopljeno maslo. Z mešalnikom na hitro zmešamo, da dobimo gladko in prožno testo, ki se loči od posode.
- Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja do dvojne prostornine.
- Velik plitek pekač obložimo s papirjem za peko.
- Priprava venčka: testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo v pravokotnik dolžine 60 cm in širine 35 cm.
- Premažemo ga z raztopljenim maslom, nato posujemo sladkor in na koncu še cimet.
- Testo na tesno zvijemo v zvitek oziroma rulado in konca porežemo – biti mora enakomerno debel.
- Zvitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in oblikujemo v krog.
- Premažemo ga z jajcem, zmešanim z žličko vode, in posujemo s sladkorjem v zrnih.
- S škarjami približno šestnajstkrat pristrižemo vrh venčka po celotnem obodu, da dobimo nekakšne pristrižene rolice. Pokrijemo ga z bombažno krpo in pustimo vzhajati še 20 minut do pol ure. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Peka: venček pečemo približno 30 minut (če se po vrhu zelo zapeka, ga proti koncu peke pokrijemo z alufolijo). Pečenega vzamemo iz pečice in predenemo na servirni krožnik. Za bolj mehko skorjico ga pokrijemo z bombažno krpo (oprano brez detergenta).
Namig: Venček lahko spečemo, ohladimo, zavijemo v prozorno folijo za živila ter zamrznemo. Ko ga potrebujemo, pa zavitega odmrznemo na sobni temperaturi. Tako si prihranimo kar nekaj časa.
Priporočamo še: Čokoladni storži z rumom: preprosti, a tako impresivni (VIDEO)
Datum Objave: 30.11.2024 ob 08:11