Odprta Kuhinja

Cimetovi vozlički, ki so nas navdušili na naši božični zabavi

Vozlički, ki nam jih je postregla naša Karina. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
... kot jih med prazniki čisto vsak vikend peče Karina Cunder Reščič.

Ko je pred več kot desetletjem postala urednica OK, je bila kuharsko popolnoma nesposobna. Blago rečeno. V tem času pa je prebrala toliko receptov, da se je skoraj vsega priučila in goji celo sanje, da bi odprla lastno obedovalnico. Je pa res, da je še vedno rahlo nervozna, ko se s pladnjem svojih cimetovih vozličkov pojavi med mojstri, kot so drugi kuharji iz OK. V nam zelo ljubem animiranem filmu Ratatouille je mogoče slišati vzklik: »Vsak lahko kuha.« Vse kaže, da je to res.

Sestavine

  • 2 vrečki suhega kvasa
  • 250 ml mleka (mlačno)
  • 80 g masla (stopimo in ohladimo)
  • 40 g sladkorja
  • 400 g bele moke
  • žlička mletega kardamoma
  • žlička soli
  • 1 jajce (stepemo z vilicami)

Nadev

  • 80 g masla (zmehčano)
  • žlička bele moke, žlica cimeta
  • 1/2 žličke kardamoma
  • žlička vaniljevega sladkorja
  • 80 g sladkorja (najbolje rjavega)
  • jajce in mleko za premaz

Priprava

  1. V posodo mešalnika nalijemo toplo mleko in dodamo kvas: rahlo pomešamo, pokrijemo in počakamo kakih 20 minut, da začne delovati.
  2. V tem času stopimo in ohladimo maslo. V ločeni posodi pomešamo moko s soljo in kardamomom.
  3. Ko opazimo, da na kvasu nastajajo mehurčki, prilijemo v posodo maslo, pomešamo in pustimo minuto, dve, nato dodamo sladkor ter pri manjših vrtljajih začnemo mešati s kljuko za testo.
  4. Po žlicah dodajamo začinjeno moko; ko porabimo vso, dodamo še približno polovico stepenega jajčka, nato pustimo, da mešalnik dela še kakih 5 minut: dobiti moramo testo, ki odstopa od sten posode, a je še vedno lepljivo.
  5. Testo nato vzamemo ven, ga na roke še enkrat zgnetemo (lahko dodamo malo moke, če je potrebno), ga oblikujemo v napeto kroglo, vrnemo v posodo, pokrijemo z mokro krpo in pustimo, da vzhaja: v približno uri bi moralo dvojno narasti.
  6. V tem času pripravimo nadev: vse sestavine stresemo v skodelico in kar z roko zgnetemo, da se enakomerno razporedijo in povežejo.
  7. Vzhajano testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino, ga oblikujemo in razvaljamo tako, da dobimo pravokotnik, velik približno 40 x 50 cm.
  8. Na testo potem v kupčkih naložimo nadev in ga kar z dlanjo vmasiramo po celotni površini: toplota dlani bo topila maslo, tako da bo delo veliko lažje, kot če bi to počeli s spatulo.
  9. Namazano testo nato prepognemo po daljšem delu, še malo povaljamo, nato pa narežemo na 16 enakih trakov. Vsak trak najprej zvijemo okrog lastne osi, nato pa še v zvitek in odlagamo na pekač, obložen s peki papirjem – potrebovali bomo dva.
  10. Pečico nato vključimo na 200 stopinj.
  11. Vozličke pustimo, da še kake pol ure vzhajajo na pekačih, nato jih premažemo z mešanico rumenjaka in malce mleka ter spečemo: približno 10–12 minut potrebujejo.
  12. Pečene nemudoma prekrijemo z vlažno krpo (a ne tako, da se jih dotika) in pustimo, da se ohladijo. Tako bodo ostali mehki.

image_alt
Torta spekulas s hruškami: sladica, ki ne sme manjkati na letošnji praznični mizi

Onaplus.si: Kako varne in zdrave so školjke?

Datum Objave: 27.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

hitro in enostavnobožič in novo letosladica

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.