Čokoladna torta s kislim zeljem
Odpri galerijo
A+ A-
Čokoladna torta s kislim zeljem se je prvič pojavila nekje v 60. letih prejšnjega stoletja. Nastala je menda zaradi presežka zalog kislega zelja v Čikagu. Vse do danes navdušuje zaradi sočnega in prijetnega okusa po čokoladi, zelja pa skoraj ni mogoče čutiti, saj se popolnoma skrije v ozadje.
Razvajanje brbončic in odkrivanje novih okusov čokoladne torte s kislim zeljem po receptu mojstra Saše Šketa vas bo popeljalo na kulinarično potovanje. Če se vam na prvi pogled kombinacija čokolade in kislega zelja zdi nenavadna, se skriva ključ do popolnega recepta v pravem razmerju sestavin. »Vsako kislo zelje je drugačnega okusa. Če je zelo kiselkasto in slano, ga dodatno izperite. Nekaj kisline seveda pripomore k dobremu okusu sladice, preveč pa ni dobro«, poudarja avtor kulinaričnega bloga SKETA.SI.
Pri pripravi čokoladne torte s kislim zeljem je kuharskemu mojstru priskočil na pomoč kuhinjski robot Titanium Chef Baker. »Inovativni in intuitivni Titanium Chef Baker je najboljši prijatelj vsakega strastnega kuharja,« nam je zaupal Sašo. Titanium Chef Baker lahko opravi z vsako nalogo, ki mu jo zadate. Izbirajte med 10 hitrostmi in funkcijo preklopa s koleščkom za nastavitev hitrosti ter ustvarite nadvse okusne torte, sladice ali kruh. S 25 dodatnimi nastavki, ki jih je mogoče dokupiti, pa boste svoje kulinarično potovanje ponesli na še višjo raven.
Sestavine za biskvit
- 3 jajca
- 300 g sladkorja
- 120 g staljenega masla
- 250 g moke
- 60 g temnega kakava
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- ¼ žličke soli
- 1 ½ žličke cimeta
- ½ žličke muškatnega oreščka
- 240 ml tople vode
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 230 g kislega zelja
Sestavine za čokoladni ganaš
- 250 ml sladke smetane
- 190 g temne čokolade (60 %)
- 2 žlici sladkorja v prahu
Priprava čokoladne torte
1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni pekač (18 cm). Pekač namastimo in dno pokrijemo s papirjem za peko.
2. V skledo mešalnika damo jajca in sladkor. Stepamo do svetle in kremaste teksture, približno 5 minut.
3. K jajčni masi med mešanjem prilijemo maslo.
4. V večjo skledo skupaj presejemo moko, temen kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in muškatni orešček. Premešamo.
5. K jajčni masi izmenično dodajamo suhe sestavine in toplo vodo.
6. Ko so vse sestavine povezane, dodamo vaniljev ekstrakt.
7. Zelje speremo z vodo in ga drobno sesekljamo. Vmešamo ga v maso za biskvit.
8. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo v pečico.
9. Biskvit pečemo 60–70 minut pri 180 °C, brez ventilacije in na spodnji tretjini.
10. Pečen biskvit ohladimo in pripravimo ganaš.
11. Sladko smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo 1–2 minuti, nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč ganaš.
12. Ganaš postavimo v hladilnik za 30 minut, da se ohladi, nato ga stepemo do čvrstih vrhov.
13. Biskvitu odrežemo kapico in ga prerežemo na pol, da dobimo dve plasti.
14. Na eno plast namažemo čokoladni ganaš in ga pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Zdaj celotno torto premažemo s čokoladnim ganašem.
FOTO: sketa.si
Naročnik oglasa je kenwoodworld.com/sl-si
Datum Objave: 19.4.2023 ob 08:04