Čokoladna zvezda z lešniki

Že nekaj let ob začetku adventa zadiši po enemu največjih hitov praznične peke – kvašeni zvezdi, narejeni iz bogatega testa in napolnjeni z raznoraznimi sladkimi namazi. Naj bo tokrat privlačno čokoladna.

Čokoladna zvezda

Testo

  • 500 g moke
  • zavojček kvasa
  • 50 g sladkorja
  • pol žličke soli
  • 250 g toplega mleka
  • 1 jajce
  • žlica kisle smetane
  • 60 g raztopljenega masla

Namaz

  • 200 g jedilne čokolade
  • 50 g masla
  • 10 g smetane
  • 50 g mletih praženih/kandiranih lešnikov

Premaz

  • 1 jajce
  • žlica vode

Priprava

1. Najprej zamesimo kvašeno testo. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, sladkor, kvas in sol. Pomešamo. Dolijemo mleko in razžvrkljano jajce. Začnemo z gnetenjem na počasnejši hitrosti. Ko se začne oblikovati testo, dodamo še maslo in kislo smetano. Skupno gnetemo kakšnih 7 minut, da je testo prožno in svetleče. Vzamemo ga iz posode in oblikujemo v kroglo. Posodo rahlo naoljimo, vrnemo testo in ga pokrijemo z vlažno krpo. Počakamo, da se podvoji.

2. Testo predenemo na delovno površino in ga razdelimo na 4 enake dele, te pa oblikujemo v kroglice. Pokrijemo in počakamo 10 minut, da se gluten sprosti.

3. Vsako kroglico razvaljamo, da ima premer pb. 25 cm. Nato prvi krog položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga namažemo s tretjino namaza. Tako ponovimo še dvakrat in prekrijemo s četrtim krogom, ki ga ne namažemo. Rahlo pritisnemo, da se površine zlepijo. Kupčku obrežemo robove, da je lepo zaokrožen.

4. Na sredino testa obrnemo kozarec, nato pa na vsakih 45 stopinj naredimo zarezo do roba tega kozarca. Pravzaprav po sredini prerežemo krog po dolgem in počez, le da se nož ustavi tam, kjer je kozarec. Vsako četrtino ponovno prerežemo na pol, nato pa novonastale osmine še enkrat na pol. Okoli kozarca imamo torej 16 enakomernih trakov.

5. Primemo dva trakova in ju trikrat obrnemo v spiralo. Ne vrtimo enega proti drugemu, temveč enega od drugega. Obračamo torej navzven. Ko naredimo tretji vrtljaj, spirali na koncu stisnemo, da dobimo krak. Tako ponavljamo do konca. Lepo, kajne?

6. Zvezdo pokrijemo s krpo in počakamo, da se lepo odebeli. Pečico vključimo na 180 stopinj. Jajce in vodo razžvrkljamo.

7. Ko se zvezda lepo napihne, še enkrat stisnemo konice krakov, zato da se med peko ne razprejo. Celo premažemo z jajcem in potisnemo v pečico. Pekla se bo približno 25 minut.

8. Preden prinesemo na mizo, lahko posujemo s sladkorjem v prahu.

Želim vam lep adventni čas!

Priporočamo še: To morate nujno vedeti, preden se letos lotite prve peke božičnih piškotov
Mična.si: Kam lahko za novo leto poletite iz Ljubljane (in koliko vas bo to stalo)
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed