Odprta Kuhinja

Čokoladne palačinke, ki so pravi spletni hit

Čokoladne palačinke z malinovim nadevom. (Foto: Mirjana Mirčenko)
Odpri galerijo
A+   A-
Palačinke so navadno svetle rumenkaste barve, tokrat pa so se preoblekle v čokoladne barve. Priljubljena jed malo drugače – otroci bodo navdušeni!

Brez dvoma je Mirjana Marčinko, učiteljica razrednega pouka iz Zagreba, ena od najbolj prepoznavnih hrvaških spletnih kuharskih zvezd. Med njenimi priljubljenimi recepti so tudi te čokoladne palačinke, ki bodo razveselile vse sladkosnede.

Lahko bi rekli: navodila za pripravo čokoladnih palačink so pravzaprav preprosti recept za priljubljeno in vsem znano jed, ki pa jo tokrat pripravimo malo drugače – otroci bodo navdušeni!

Ravno njim, otrokom, avtorica bloga Od slatkoga slađe (torej: Slajše od sladkega) posveča svojo poklicno pot, saj osnovnošolce na razredni stopnji poučuje še danes, ko je postala že prava zvezdnica spletnih receptov.

Ko je pred desetletjem začela pisati blog, je za krajše obdobje pustila učiteljsko delo. A kaj kmalu se je vrnila v razred. Zakaj? »Po nekaj letih premora sem se res vrnila v razred, saj sem ugotovila, da moje srce bije za otroke. Ugotovila sem, da sem učiteljica: to sem bila, to sem tudi zdaj, ko v sebi še vedno nosim ljubezen do poučevanja. Delo z najmlajšimi je zame kot osvežilna pijača po obroku – daje mi energijo in navdih,« nam je dejala Mirjana Marčinko.

In nadaljevala: »Tako danes še vedno z največjim veseljem lovim ravnovesje med pisanjem bloga in poučevanjem v šoli, pri čemer imam srečo, da delam s prekrasnimi ljudmi, poleg tega me ta dva moja svetova, torej učiteljski poklic in delo blogerke, izpopolnjujeta na najboljši način.«

Navdihujoči intervju s prepoznavno hrvaško blogerko si lahko preberete TUKAJ.

Zavijajmo torej rokave in, morda v družbi najmlajših, zavijmo te slastne čokoladno-sadne palačinke po receptu Mirjane Marčinko!

Čokoladne palačinke

Zvili bomo približno 15 slastnih čokoladno-sadnih palačink, ki pritegnejo že na videz.

  • 3 jajca
  • približno 5 dl mleka
  • 3 dl mineralne vode
  • 3 žlice olja
  • 150 g gladke moke
  • 150 g ostre moke
  • ščep soli
  • 30 g kakava
  • 10 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo maščobe (za peko palačink)

Nadev

  • 150 g bele čokolade
  • 2 žlici vode
  • 300 g malin
  • 10 g sladkorja
  • 500 g sirčka maskarpone
  • 100 g mletih navadnih piškotov (plazma ali podobni)
  • narezane sveže maline
  • okrasitev
  • raztopljena čokolada, sadje

Priprava

  1. Za palačinke iz navedenih sestavin pripravimo testo, ki naj bo brez grudic. Pustimo počivati pol ure.
  2. Palačinke na srednje močnem ognju spečemo na ogreti in malo namaščeni ponvi, in sicer po minuto ali dve na vsaki strani.
  3. Nadev pripravimo tako, da belo čokolado raztopimo v posodici, postavljeni v parno kopel, nato jo nekoliko ohladimo.
  4. Maline (lahko so tudi zamrznjene) sladkamo in z malo vode kuhamo nekaj minut. Nato jih zmešamo s paličnim mešalnikom, precedimo in ohladimo.
  5. Z mešalnikom pomešamo maskarpone, ki mu dodamo raztopljeno belo čokolado, malinov pire in mlete piškote.
  6. Palačinke premažemo z nadevom, čez potresemo malo narezanih svežih malin in zavijemo. Nato jih okrasimo z raztopljeno čokolado in sadjem ter postrežemo.

image_alt
Skrivnost, da bodo palačinke vedno perfektno uspele

Datum Objave: 19.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: