Skrivnost, da bodo palačinke vedno perfektno uspele
Pretekli teden smo se dotaknili novega predloga za serviranje palačink, ki v teh dneh kroži po tiktoku. Tokrat pa se poglabljamo v način priprave. Želimo si, da bi bile tanke, njihova tekstura pa lahkotna in rahla. Radi bi pripravili takšno maso, ki se bo vedno spremenila v popolne palačinke, se na ponvi ne bo trgala in prijemala podlage. Želimo pa si tudi, da bi bila naša sladica vedno lepe barve ter prisotne za mizo seveda navdušila.
Mislili bi si, da je težko doseči vse zgoraj naštete zahteve, a v resnici obstaja nekaj pravil, ki v primeru, da se jih držimo, vedno zagotovijo odličen končni rezultat. Zato jih tokrat naštevamo po zgledu instagram chefinje Sanje Hudolin, ki ustvarja pod profilom Sanja_kuha. Zdi se nam namreč, da je tehniko peke palačink izpilila do potankosti, zato se velja spodnjih napotkov še kako držati.
Jajca
Prvi nasvet za pripravo mase se dotika števila jajc, ki naj romajo vanjo. Ne pečemo omlete, zato ni nobene potrebe, da bi porabili več kot 1 jajce za 15 palačink. V primeru, da so jajca manjša, v maso ubijemo dve. Tako bodo palačinke bolj rahle in ne gumijaste, kot če bi uporabili preveč jajc. In ko smo ravno pri teksturi: pomembno je, da jajca kremasto umešamo s sladkorjem. Stepamo toliko časa, da kristalčkov ni več mogoče čutiti.
Moka
Priprava perfektnih palačink se sicer začne že s pravo izbiro moke. Sanja priporoča tip 550 in opozarja, da moramo biti pozorni na grudice. Če imamo čas, velja moko presejati, preden jo dodamo mokrim sestavinam. Tako bodo palačinke še posebno rahle.
Mleko
Masa za palačinke ne sme biti ne preredka in ne pregosta. Hudolinova svetuje, da mora biti takšna, da se v sekundi razlije po površini ponve. Tak učinek bomo dosegli, če tekočino sestavimo iz dveh komponent: polovice mleka in polovice vode. Oboje naj bo sobne temperature.
Peka
Za konec pa je treba doreči še nekaj stvari o peki. Palačinke lahko pečemo v kateri koli ponvi, ki jo najprej segrejemo pri najvišji temperaturi, nato dodamo kanček maščobe. Rastlinsko olje je boljša izbira od masla, saj ima višjo točko dimljenja. Nato zmanjšamo ogenj, vlijemo maso in počakamo, da rob palačinke odstopi od podlage. Nato jo obrnemo in pečemo, dokler se še na drugi strani ne pojavijo drobne pikice.
Za konec pa si velja zapomniti še nekaj načel peke palačink. Če se testo na ponvi trga, smo naredili preredko maso. Če si želimo, da bi bile palačinke čim bolj rumene, moramo biti skopi pri dodajanju sladkorja. Da bo testo čim bolj mehko, pa lahko v maso dodate nekaj kapljic olja.