
Biskvit je lahek in sočen!
Za 1 pekač.
Sestavine
– 4 jajca
– 4 hruške
– malo limonovega soka
– 200 g temne čokolade (za kuhanje)
– 80 g trsnega sladkorja
– ščep soli
– 100 g gladke moke
– vaniljev sladkor ali semena enega vaniljevega stroka
– pecilni prašek oziroma vinski kamen
– 80 g masla
Sestavine
1. Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli. Hruške olupimo in očistimo pešk, narežemo jih na kocke ter pokapljamo z malo limonovega soka, da obdržijo barvo. Pečico segrejemo na 180 ºC.
2. Beljake ločimo od rumenjakov. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake z mešalnikom ali metlico penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, potem počasi prilijemo mlačno čokoladno zmes in dobro premešamo.
3. Z metlico vmešamo presejano moko in pecilni prašek ter sol, postopoma dodajamo sneg in ga nežno vmešamo v zmes.
4. Pekač – lahko je okrogel tortni, kvadraten ali podolgovat – dobro namastimo. Na dno denemo malo testa in ga poravnamo, nanj naložimo del hrušk, jih prekrijemo s testom, sledi plast hrušk in končno plast testa. Tako hruške med peko ne bodo zlezle proti dnu. Potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 35–40 minut. Naredimo preizkus z zobotrebcem. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu, kolač se odlično ujame s kepico vaniljevega sladoleda ali smetano.
Priporočamo še: Slivov kolač
Fotografija: Thinkstock