Odprta Kuhinja

Čudežna zlivanka iz treh sestavin (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Vi še verjamete v recepte, ki obljubljajo čudežen rezultat z nič dela? Vsaj temu še dajte priložnost, žal vam bo, če ne boste. Je nekaj posebnega.


Najprej opravičilo. Pred časom sem vas utrujala z receptom za čokoladno pito, pravzaprav zlivanko, imenovano kladkakka, neke vrste bravni bi ji tudi lahko rekli. Zelo znana je po severni Evropi, da je pravilno pripravljena, pa se prepozna po sredici: ta mora biti še rahlo tekoča, podobno kot pri lava tortici. To se doseže z natančno odmerjenim časom v pečici in natančno odmerjenimi sestavinami.

No, pozabite na ta recept.

Današnji da boljši rezultat in čisto nemogoče je karkoli narediti narobe. Ima tudi vse lastnosti, ki racionalnemu kuharju prijajo: porablja ostanke, je hiter in smešno nezahteven, okus lahko prilagodimo svojim željam.

Ta zlivanka, ki je na fotografiji, je nasta­la iz žemelj, kupljenih v preveliki količini, in čokolade, ki je ostajala v predalu za sladkarije. Čokolada je tista ključna in hkrati poljubna sestavina: če boste izbrali svojo najljubšo, bo to pač sladica, za katero ste lahko prepričani, da jo boste oboževali. Če boste porabili ostanke, ki so se zbrali v vaši shrambi, pa boste vedeli, da pametno reciklirate nekaj, kar bi v vročem poletju kmalu postalo neprivlačno, s tistim belim poprhom ... Ne v enem ne v drugem primeru pa vas okus ne bo razočaral, še manj otroke, če bodo med jedci: to sladico opišejo kot križanca med dobrim čokoladnim pudingom, čokolinom in pito.

Kako postrežete: najboljša je ta zlivanka mlačna. Tako bo sredica kot gostejši puding, ravno prav zapečena skorjica pa bo vse držala v okvirih. Ko se ohladi, se nekoliko strdi, na zob se to čuti kot mehka karamela. Ne gre pozabiti: mehka sredica ni dokaz surovosti – v tej sladici ni surovih sestavin.

Pa še to: ker gre za gosto testo, ne morete zgrešiti, če pri postrežbi dodate smetano – lepo bo razbremenila občutek. Če sladico strežete še toplo, jo najprej narežite in smetano dodajte na krožniku, skupaj z nekaj jagodami, malinami, borovnicami ... Če pa jo boste ponudili ohlajeno, smetano lahko naložite na vrh, kot na tortico, saj je toplota ne bo stopila – kot vidite, nam, ki smo zaletavi kot mladi junci, se je zgodilo točno to.

Še en namig: uporabila sem tudi riževo čokolado, ki je strukturo naredila še bolj zanimivo, lahkotnejšo. V tem primeru je vseeno treba dodati še navadno čokolado, drugače okus ne bo dovolj močan. Tudi bela je dobra izbira.

Čokoladna zlivanka  • 2 veliki (stari) žemlji

  • 200 g čokolade po izbiri

  • 2 dl mleka


Če je treba

  • maslo za pekač


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Mleko zavremo.

3. Pekač obložimo s peki papirjem in po obodu po potrebi namastimo z maslom. Uporabili smo okroglega s premerom 20 cm.

4. Žemlji natrgamo in stresemo v posodo multipraktika, oprem­ljenega z nožkom.

5. Čokolado narežemo na majhne, približno enako velike koščke in na hitro zmel­jemo z žemljama, da dobimo drobir enakomerne zrnatosti. Če imamo riževo čokolado, jo zgolj nalomimo na velike kose in ne meljemo, ampak k mletemu kruhu dodamo pozneje, da ohranimo čim več zrnc riža.

6. H krušno-čokoladni mešanici prilijemo vrelo mleko in dobro premešamo: v nekaj sekundah se bo vse prepojilo, čokolada stopila in dobili bomo zmes, podobno čokolinu.

7. Maso preložimo v pripravljeni pekač in potisnemo v pečico, kjer naj se peče 30–40 minut.

8. Postrežemo s smetano in sadjem.
Namig: Ta sladica je najboljša, ko se ­ohladi do mlačnega. Takrat ima skorjico, sredica pa je še mehka.

Priporočamo še: Jagodni kozarčki: tako slastni, da jih vedno zmanjka

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 27.6.2023 ob 06:06

Več iz te teme:

čokoladačokoladna sladicastari kruhčokoladna zlivanka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.