
To pa je presenečenje leta. Ne boste verjeli, kaj v sebi skriva ta prelestno svetlikajoči se posladek! Vse, kar potrebujete, so kakiji, grenek kakav in silikonski kalup za peko kolača.
Ne verjamete? Tudi jaz sem bila skeptična, ko sem v italijanski reviji, ki si je za osrednjo temo izbrala kaki, uzrla kozarčke, poimenovane kakijev puding. A radovednost mi ni dala miru, zato sem hitro zmlela zelo zrel sadež, polovico nalila v skodelico za espresso, drugi polovici primešala kakav in prelila v drugo skodelico. Oboje sem postavila v hladilnik in se vrnila čez pol ure. Kaki brez kakava je bil še vedno tekoč, drugi pa – na las podoben čokoladnemu pudingu, ne le po videzu, tudi po teksturi. Ta jesenski sadež pa je tudi ravno prav neizrazit, da v kombinaciji s kakavom tvori pravi čokoladni okus. Nekoliko bolj sadno lahkoten, a vseeno – presenetljivo okusen.
Tako je nastala ta najverjetneje najbolj zdrava in najbolj preprosta nedeljska sladica, kar jih poznam. Da boste zadovoljni z rezultatom, uporabite popolnoma zrele sadeže, le tako bo puding zares svileno gladek in vam ust ne bo potegnil v šobo. Če ga ne boste postregli v kozarčkih, nujno uporabite silikonski kalup, sicer strjene gmote ne boste spravili iz oklepa.
Navedeni količini sestavin zadoščata za silikonski pekač klasične velikosti ali več manjših.
Čudežni puding
- približno kilogram zrelega kakija (že očiščenega)
- 3 žlice temnega kakava
Priprava
1. Kaki narežemo na manjše kose in stresemo v visoko posodo. Dodamo kakav.
2. Kar s paličnim mešalnikom naredimo smuti, ki ga prelijemo v pekač. (Seveda lahko uporabite tudi blender.)
3. Postavimo v hladilnik vsaj za kakšno uro.
4. Pekač pokrijemo s servirnim krožnikom in vse skupaj obrnemo. Puding bo takoj padel iz kalupa.
5. Lahko ponudimo s stepeno smetano ali kakšnim dobrim jesenskim koktajlom.