
Lahko jo pripravimo vnaprej, da nismo živčni in preveč zaposleni, tik preden pridejo gostje. Pa še robide so zares okus avgusta – letos še toliko bolj, ker drugega domačega skoraj ni.
Sestavine
Testo
– 300 g moke
– 200 g masla
– 80 g sladkorja v prahu
– žlica kisle smetane
– jajce
– po ščep soli in pecilnega praška
– lupinica 1 pomaranče (suha ali sveža)
Nadev
– 400 g svežih robid
– 110 g mandljevih lističev
– 40 g navadnih krušnih drobtin
– 70 g sladkorja (odvisno od sladkosti robid)
– 250 g rikote
– jajce
Dodatno
– jajce za premaz testa pred peko
– sladkor v prahu
Priprava
1. Pripravimo testo: najprej pomešamo suhe sestavine moko, sladkor, sol, pecilni prašek, nato dodamo vse mokre in zgnetemo homogeno testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik vsaj za uro.
2. Pripravimo nadev: v skledi pomešamo vse sestavine – čim bolj narahlo.
3. Pečico vključimo na 180 stopinj, nizek okrogel pekač premera približno 28 cm obložimo s peki papirjem (še lažje bo, če imamo takega, ki ima snemljiv obod).
4. Dve tretjini ohlajenega testa razvaljamo in položimo v model, nato nanj razporedimo nadev.
5. Preostalo testo razvaljamo in izrežemo like z modeli za piškote ter jih poljubno polagamo po nadevu.
6. Jajce razžvrkljamo in namažemo zgornji okras, nato damo pito v ogreto pečico za približno eno uro.
Poizkusite še: Nedeljska sladica: Mini pavlove
Fotografija: Mirjam Grilc