Čudovita robidova pita s sadeži z vrta

Lahko jo pripravimo vnaprej, da nismo živčni in preveč zaposleni, tik preden pridejo gostje. Pa še robide so zares okus avgusta – letos še toliko bolj, ker drugega domačega skoraj ni.

Sestavine

Testo
– 300 g moke
– 200 g masla
– 80 g sladkorja v prahu
– žlica kisle smetane
– jajce
– po ščep soli in pecilnega praška
– lupinica 1 pomaranče (suha ali sveža)
Nadev
– 400 g svežih robid
– 110 g mandljevih lističev
– 40 g navadnih krušnih drobtin
– 70 g sladkorja (odvisno od sladkosti robid)
– 250 g rikote
– jajce
Dodatno
– jajce za premaz testa pred peko
– sladkor v prahu

Priprava

1. Pripravimo testo: najprej pomešamo suhe sestavine moko, sladkor, sol, pecilni prašek, nato dodamo vse mokre in zgnetemo homogeno testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik vsaj za uro.

2. Pripravimo nadev: v skledi pomešamo vse sestavine – čim bolj narahlo.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj, nizek okrogel pekač premera približno 28 cm obložimo s peki papirjem (še lažje bo, če imamo takega, ki ima snemljiv obod).

4. Dve tretjini ohlajenega testa razvaljamo in položimo v model, nato nanj razporedimo nadev.

5. Preostalo testo razvaljamo in izrežemo like z modeli za piškote ter jih poljubno polagamo po nadevu.

6. Jajce razžvrkljamo in namažemo zgornji okras, nato damo pito v ogreto pečico za približno eno uro.

Poizkusite še: Nedeljska sladica: Mini pavlove

Fotografija: Mirjam Grilc

 

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed