Cvetača: vsi načini uporabe te vsestranske bele glave
Cvetača spada med kapusnice, to pomeni, da je v sorodu z zeljem, brokolijem, ohrovtom in brstičnim ohrovtom, in če bi miže poskusili njen surovi kocen ali liste, bi jo lahko tudi zamenjali za zelje. Glede na sorodstvo lahko kar takoj ugotovimo, da je tudi cvetača zelo zdrava zelenjava, vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Zaradi prijetnega okusa in zanimive oblike je v kulinariki precej priljubljena, vrtnarji pa vedo, da jo je precej težko pridelati. Vsaj tako privlačnega videza, kot jo lahko vidimo v trgovinah. Sicer pa je izjemno uporabna, iz nje lahko namreč pripravimo številne zanimive in okusne jedi.
Pripravljamo jo lahko na različne načine, običajno jo kuhamo ali dušimo, okusna je tudi pečena. Surovo zmeljemo v blenderju, da dobimo kašasto zmes, ki jo lahko uporabimo za zakuho juhe, lahko pa tudi kot osnovo za pico, namesto testa. In ne pozabimo: okusni in nadvse uporabni so tudi listi, ki jih dodajamo predvsem v juhe in enolončnice.
Kuhana cvetača
Če imamo na voljo res lepo, zdravo in nepoškodovano glavo cvetače, jo skuhamo kar celo in postrežemo v skupni posodi, tako da si lahko vsak odreže svoj košček. Kuhano še vročo prelijemo s poljubnimi omakami, na maslu praženimi drobtinami, jogurtovim ali smetanovim prelivom. Okusna je tudi hladna, v tem primeru se ji najbolj poda solatni preliv. Seveda lahko kuhano narežemo in zmešamo v solato, prav tako v solati pripravimo surove cvetačne cvetove. Kadar jo kuhamo, pri tem se po kuhinji širi močan vonj, moramo biti pazljivi, da je ne razkuhamo. Najbolje je, da skoraj dobesedno stojimo zraven štedilnika in jo spremljamo. Kuhamo jo v slani vodi na zmernem ognju. Kuhano nemudoma vzamemo iz vode oziroma to odlijemo. V vroči vodi se bi namreč še naprej kuhala. Če nam uide in postane premehka ali celo razpade, pa jo zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho.
Dušena, na žaru, v pečici
Na cvetove narezano dodamo v mešano zelenjavno juho in različne enolončnice ter omake. Poleg tega jo lahko dušimo, imenitna je tudi pečena žaru in pečici.
Zelo priljubljena je gratinirana, ki jo pripravimo iz že kuhane ali surove. Prelijemo jo s smetanovo omako in zapečemo v pečici.
Malce bolj nenavadna izbira je cvetača na žaru. Glavo narežemo na centimeter ali dva debele rezine, jih natremo z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, poprom in česnom in na hitro spečemo. Z začimbami ni treba pretiravati, dodamo ji timijan in kumino.
Naslovna fotografija: Qwart/Getty Images