Danes za kosilo: pečene piščančje prsi s češnjevo omako
Odpri galerijo
A+ A-
Porabimo zadnje češnje. Priprava: 10 minut; čas kuhanja in peke: 15–20 minut.
Sestavine
- 2 skodelici svežih češenj
- pol kozarca rdečega vina
- za noževo konico kumine, soli in popra, timijan
- 2 žlici (češnjeve, kiselkaste) marmelade
- žlica rjavega sladkorja
- 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
- olje za peko
Priprava
1. Češnje izkoščičimo in damo v manjšo kozico. Prilijemo vino, začinimo s kumino, soljo, poprom, timijanom in marmelado. Pristavimo, počakamo, da mešanica zavre, povsem zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. To je omaka.
2. Piščančje fileje po dolgem razpolovimo, da dobimo 4 polovice, rahlo posolimo, popramo in namastimo z oljem.
3. Ponev namastimo z oljem in meso nad močnim ognjem pečemo 4 minute na vsaki strani.
4. Meso položimo na krožnik, narežemo in ponudimo s češnjevo omako. Zraven ponudimo skutne svaljke in veliko skledo zelene solate.
5. Različica: Namesto češenj uporabite višnje, le da izkoščičene češnje lepše obdržijo obliko.
Nasvet: Če imate večjo količino češenj, lahko takšno omako pripravite na zalogo. Vročo vložite v kozarce, kakor vsako drugo marmelado ali čatni.
Ali ste vedeli: Češnje so rdečevijoličaste zaradi antocianov. Ti skupaj s cinkom in vitaminom C okrepijo vezivno tkivo v telesu in zavirajo tiste encime, ki povzročajo starikavo kožo. Delujejo protivnetno, zlasti pri zdravljenju artritisa, parodontoze in pri vnetjih sečnih poti. Antocianini so močni antioksidanti in varujejo organizem pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja.
Foto: Krištof Koman
Preverite še: Brancinov pate s pehtranom
Datum Objave: 12.7.2017 ob 10:07