Odprta Kuhinja

Danes za kosilo: pečene piščančje prsi s češnjevo omako

Foto: Krištof Koman
Odpri galerijo
A+   A-
Porabimo zadnje češnje. Priprava: 10 minut; čas kuhanja in peke: 15–20 minut.


Sestavine


- 2 skodelici svežih češenj
- pol kozarca rdečega vina
- za noževo konico kumine, soli in popra, timijan
- 2 žlici (češnjeve, kiselkaste) marmelade
- žlica rjavega sladkorja
- 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
- olje za peko

Priprava


1. Češnje izkoščičimo in damo v manjšo kozico. Prilijemo vino, začinimo s kumino, soljo, poprom, timijanom in marmelado. Pristavimo, počakamo, da mešanica zavre, povsem zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. To je omaka.

2. Piščančje fileje po dolgem razpolovimo, da dobimo 4 polovice, rahlo posolimo, popramo in namastimo z oljem.

3. Ponev namastimo z oljem in meso nad močnim ognjem pečemo 4 minute na vsaki strani.

4. Meso položimo na krožnik, narežemo in ponudimo s češnjevo omako. Zraven ponudimo skutne svaljke in veliko skledo zelene solate.

5. Različica: Namesto češenj uporabite višnje, le da izkoščičene češnje lepše obdržijo obliko.

Nasvet: Če imate večjo količino češenj, lahko takšno omako pripravite na zalogo. Vročo vložite v kozarce, kakor vsako drugo marmelado ali čatni.


Ali ste vedeli: Češnje so rdečevijoličaste zaradi antocianov. Ti skupaj s cinkom in vitaminom C okrepijo vezivno tkivo v telesu in zavirajo tiste encime, ki povzročajo starikavo kožo. Delujejo protivnet­no, zlasti pri zdravljenju artritisa, parodontoze in pri vnetjih sečnih poti. Antocianini so močni antioksidanti in varujejo organizem pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja.


Foto: Krištof Koman

Preverite še: Brancinov pate s pehtranom

Datum Objave: 12.7.2017 ob 10:07

Več iz te teme:

kosilomesne jedipiščanechitro in enostavno

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.