Danes za kosilo: pečene piščančje prsi s češnjevo omako

Odprtakuhinja-piscanec-s-cesnjevo-omako-recept

Porabimo zadnje češnje. Priprava: 10 minut; čas kuhanja in peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 2 skodelici svežih češenj
– pol kozarca rdečega vina
– za noževo konico kumine, soli in popra, timijan
– 2 žlici (češnjeve, kiselkaste) marmelade
– žlica rjavega sladkorja
– 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
– olje za peko

Priprava

1. Češnje izkoščičimo in damo v manjšo kozico. Prilijemo vino, začinimo s kumino, soljo, poprom, timijanom in marmelado. Pristavimo, počakamo, da mešanica zavre, povsem zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. To je omaka.

2. Piščančje fileje po dolgem razpolovimo, da dobimo 4 polovice, rahlo posolimo, popramo in namastimo z oljem.

3. Ponev namastimo z oljem in meso nad močnim ognjem pečemo 4 minute na vsaki strani.

4. Meso položimo na krožnik, narežemo in ponudimo s češnjevo omako. Zraven ponudimo skutne svaljke in veliko skledo zelene solate.

5. Različica: Namesto češenj uporabite višnje, le da izkoščičene češnje lepše obdržijo obliko.

Nasvet: Če imate večjo količino češenj, lahko takšno omako pripravite na zalogo. Vročo vložite v kozarce, kakor vsako drugo marmelado ali čatni.

Ali ste vedeli: Češnje so rdečevijoličaste zaradi antocianov. Ti skupaj s cinkom in vitaminom C okrepijo vezivno tkivo v telesu in zavirajo tiste encime, ki povzročajo starikavo kožo. Delujejo protivnet­no, zlasti pri zdravljenju artritisa, parodontoze in pri vnetjih sečnih poti. Antocianini so močni antioksidanti in varujejo organizem pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja.

Foto: Krištof Koman

Preverite še: Brancinov pate s pehtranom

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana