Odprta Kuhinja

Domača bajadera: pozabljena sladica, ki jo bomo obudili te praznike

MicrostockBA/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Je tu še kdo, ki obožuje bajadere? Čas je, da jih ponovno pripravimo!


Pred nami je že drug adventni vikend. Napoved snežnih padavin, ki bodo pričarale še bolj magično vzdušje, bomo gotovo izkoristili za peko božičnih slaščic. December je namreč v polnem teku, mi pa smo se odločili, da letos preizkusimo čim več različnih vrst piškotov in drugega prazničnega peciva. V iskanju receptov so nam na misel prišle tudi bajadere, na katere smo sicer že skoraj pozabili.

Nostalgične kocke, ikonični sladki grižljaji s sloji orehov in mandljev, so odlična popestritev piškotnega repertoarja. Priležejo se ob skodelici čaja ali kave, treba pa je priznati, da je težko ostati le pri enem koščku.

Pečica bo tokrat počivala, lahko pa jo med tem, ko delamo bajadere, zaposlimo z drugim pecivom. Več dela bo s topljenjem čokolade in pripravo sirupa tokrat imel štedilnik. Vsa umetnost teh sladkih kock je namreč v plastenju različnih sestavin, nato pa jih čaka le še nekaj počitka v hladilniku.

Recept za bajadere je pred časom pripravila naša Špela Ankele, božično obdobje pa je popoln izgovor, da ga obudimo in se nad njim ponovno navdušimo!

Domača bajadera


Sestavine za pekač 20 x 30 cm.

Osnovna zmes


  • 250 g mletih maslenih piškotov

  • 130 g mletih mandljev

  • 120 g mletih orehov

  • 250 g masla


Sladkorni sirup

  • 170 g sladkorja

  • 8 žlic vode


In še

  • 100 g čokolade za kuhanje

  • 100 g bele čokolade za kuhanje


Preliv

  • 150 čokolade za kuhanje

  • 50 g masla 2 žlici sončničnega olja


Priprava


1. V posodici počasi segrejemo sladkor in vodo, da nastane sladkorni sirup. Kuhamo ga 3 minute, potem odstavimo in vmešamo maslo, narezano na kockice. Premešamo, da se raztopi.

2. Nad soparo v eni posodi raztopimo temno, v drugi pa belo čokolado. V posodo odmerimo mlete piškote ter mlete mandlje in orehe. Premešamo, nato prelijemo s sladkorno-masleno mešanico. Zmes naj ne bo drobljiva.

3. K 400 g osnovne zmesi vmešamo temno čokolado – to najprej razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Naredimo ravno plast, pri čemer si lahko pomagamo s kozarcem ali drugim ovalnim predmetom. Preostanek osnovne zmesi pomešamo s svetlo čokolado. To plast previdno razporedimo po temni piškotni plasti.

4. Tudi ta plast naj bo lepo poravnana. Ko nam to uspe, pekač odložimo v hladilnik in pripravimo še vrhnjo, čokoladno plast. Zanjo nad soparo raztopimo čokolado. Nato dodamo na kocke narezano maslo ter olje.

5. Premešamo in pazimo, da je vsa čokolada lepo raztopljena. Zdaj povrh prilijemo še čokoladni preliv in ga na sladico razporedimo enakomerno. Vse tri plasti so zdaj v pekaču, zato ga postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč.

6. Potem z zares ostrim nožem natančno razrežemo na rezinice.
Preberite še: Spekulas kroglice: ekspresne praznične bombice

Fotografija: MicrostockBA/Getty Images
Deloindom.si: Čudoviti in doma narejeni okraski za novoletno jelko
Datum Objave: 2.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

bajaderadomača bajadera

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.