Odprta Kuhinja

Domače bombetke za burgerje

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Mehke in bogate, takšne, ki v ustih pustijo maslen priokus.


Sestavine


- 550 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 300 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 70 g zmehčanega masla
- 2 jajci (eno je za premaz)
- 6 g soli
- sezam za posip

Priprava


1. V lonček zlijemo mleko, dodamo koščke masla in sladkor ter vse skupaj malce pogrejemo (mleko mora biti le mlačno). Odstavimo z ognja in v maslenem mleku razžvrkljamo še jajce.

2. Tekočino prelijemo v posodo električnega mešalnika in dodamo kvas. Premešamo.

3. Moko zmešamo s soljo in jo pretresemo k tekočemu delu ter zamesimo gladko, mehko in svetleče testo.

4. Testo pustimo, da vzhaja in podvoji volumen.

5. Prestavimo ga na delovno površino in ga razdelimo na 8 enakih delov (približno 140 g vsak). Če se le da, površine ne mokamo, da bomo lažje oblikovali kroglice. Predlagamo dva načina: vogale testa prepognemo v notranjost, da dobimo okroglo obliko. Postavimo ga na pult (gladek del naj bo zgoraj), prekrijemo z dlanjo in hitro krožimo, da se oblikuje lepa kroglica, ki ima napet zgornji del. Pri drugem načinu pa dlan postavimo ob testo in jo zarotiramo proti sebi za 45 stopinj. To ponavljajte toliko časa, da se oblikuje lepa in gladka bombetka.

6. Kroglice prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pazimo, da so dovolj narazen, da se ne bi sprijele, še bolje pa bo, da jih razvrstimo na dva pekača. Premažemo jih z dobro razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pustimo, da vzhajajo še približno 45 minut. Med tem ogrejemo pečico na 200 stopinj.

7. Bombetke pečemo približno 25 minut, da postanejo lepe zlatorjave barve. Pečene prekrijemo s prtičem, da pridobimo na mehki skorjici.
Opomba: Ta kruh je zares mehak le prvi dan. Tudi sicer dober burger kliče po svežih bombetkah, tako da se potrudite, da jih uporabite še na dan peke.

Prihajajoči vikend vam bomo postregli še s triki za dobre burgerje, ki bodo to soboto objavljeni v tiskani OK, na portalu pa bodo prikazani tudi v video posnetku.

Priporočamo še: Mini burgerji po maroško

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 8.6.2018 ob 15:06

Več iz te teme:

kruhburgerbombetke

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.